De Turkse minister van Jeugd en Sport Osman Aşkın Bak beschreef de protesten na de dood van Zeren Ertaş, die door nalatigheid om het leven kwam in een lift in een staatsslaapzaal, als een “provocatie voor politiek gewin”. Bekijk hier de beelden. 

De minister beweerde dat de lift die haar dood veroorzaakte negen dagen eerder in onderhoud was geweest.

Osman Aşkın Bak, de Turkse minister van Jeugd en Sport, bestempelde de protesten die begonnen na de dood van de 22-jarige Zeren Ertaş, die omkwam bij het instorten van een lift in een slaapzaal van een staatsuniversiteit in de westelijke provincie Aydın, als “provocatie”.

Bak verklaarde dat er elke maand periodiek onderhoud werd uitgevoerd in alle faciliteiten die verbonden zijn aan het ministerie en betoogde dat de lift die de student doodde negen dagen geleden voor het ongeluk was onderhouden.

Nadat de lift op 25 oktober drie verdiepingen naar beneden gleed in het studentenhuis waar de student om het leven kwam, knapten op 31 oktober de kabels van een andere lift in een door de staat gerund studentenhuis in de noordelijke provincie Ordu terwijl er studenten in zaten zonder dat deze ernstig gewond raakten.

Provocatie voor politiek gewin

Het ministerie beweerde ook dat de gebeurtenissen in de slaapzaallift werden gebruikt als een “provocatie voor politiek gewin” en voegde eraan toe:

“We zullen niet toestaan dat iemand zo’n pijn gebruikt voor zijn kwade ambities. Zij die proberen onze studenten in hun duistere valstrikken te lokken zullen nooit slagen.”

De oppositiewetgever in de zaal reageerde op de opmerkingen van Bak.

Volgens een rapport uit 2022 werd vastgesteld dat de brandblus- en detectiesystemen, ventilatiesystemen en liftkwalificaties niet geschikt waren voor slaapzalen in 169 gebouwen of blokken in het hele land.

Het ministerie voerde ook ingrijpende veranderingen door in de slaapzalen om de capaciteit te vergroten in de huisvestingscrisis van studenten zonder nieuwe slaapzalen te bouwen.

Critici beweerden dat de overvolle slaapzalen ernstige problemen veroorzaakten voor de gezondheid en veiligheid van de bewoners.

Bron: Turkse media