De recente toename van zogenaamde influencer-leerkrachten, die video’s maken met leerlingen en inkomsten en volgers vergaren via gerelateerde posts op sociale media is enorm toegenomen. Bekijk hier de beelden. 

Het is een onderwerp van discussie geworden vanwege mogelijke bedreigingen voor zowel de kwaliteit van het onderwijs als de veiligheid van leerlingen.

Na het verbod van het Ministerie van Onderwijs op het gebruik van mobiele telefoons in scholen voor leerlingen hebben deze leerkachten scholen bijna in filmsets veranderd, volgens tal van experts en ouders.

Sommigen maken vermakelijke video’s, terwijl anderen de ontberingen van kansarme leerlingen filmen met emotionele muziek op de achtergrond.

Bovendien verdienen sommigen van hen aanzienlijke bedragen door advertenties te accepteren.

De academicus Yusuf Kızıltaş, die “influencer-leerkrachten” als een obsessie categoriseerde en dit fenomeen voor het eerst in een academisch artikel in Turkije bespreekt, wees erop dat het leerlingen mogelijk kan belemmeren bij het verwerven van kennis tijdens essentiële lesuren.

Kızıltaş benadrukte de potentiële veiligheidsrisico’s die ontstaan door de veelvuldige blootstelling van kinderen op sociale mediaplatforms en stelde dat er onder de leraren met veel volgers een groot aantal accounts zijn die zich bezighouden met pedofilie en het delen van expliciete inhoud.

Bovendien laten sommige van deze leraren ouders toestemmingsformulieren tekenen voor video-opnames, maar delen ze niet de specifieke details van de inhoud met hen.

Şahin Antakyalıoğlu, coördinator van het netwerk van advocaten die werken op het gebied van kinderen, verklaarde dat ouderlijke toestemming alleen niet voldoende is.

Bron: Hürriyet