Een 28-jarige vrouw die overleed als gevolg van een hersenoperatie kort na de bevalling heeft het leven van zes mensen gered door orgaandonatie. Bekijk hier de exclusieve beelden. 

Özlem Serbes, die twee jaar geleden trouwde in de westelijke provincie İzmir, werd gediagnosticeerd met een hersentumor in de 35e week van haar zwangerschap.

De jonge vrouw moest met spoed bevallen van een jongetje en onderging onmiddellijk een hersenoperatie. Een week na de moeilijke operatie stierf ze echter aan de hersenen.

“De hersenoperatie was succesvol verlopen en de tumor was verwijderd. De artsen waren er positief over. Het was zelfs zo dat meerdere professoren rechtstreeks met elkaar in contact stonden om de voortgang van de hersenoperatie van mijn vrouw in de gaten te houden.”

“Maar door het vergevorderde stadium en de druk op de hersenen die door de tumor werd veroorzaakt, kon het hersenoedeem niet onder controle worden gehouden en trad de hersendood van mijn vrouw in,” zei Tugay Serbes, de echtgenoot van de jonge vrouw.

“We hadden van tevoren niet met mijn vrouw over orgaandonatie gesproken. Normaal gesproken denken mensen niet vaak aan dit soort dingen als ze gezond zijn.”

“Het kwam in me op. De artsen vertelden me dat we de laatste fase voor hersendood bereikten. Dus deelde ik dit idee met mijn familie en ze reageerden er emotioneel op.”

Serbes verklaarde dat zij dezelfde beslissing zou nemen als zijn vrouw in zijn plaats was geweest, wat veel patiënten hoop gaf.

Hij merkte op dat de gedoneerde organen van zijn vrouw hoop brachten aan zes patiënten, omdat ze werden gekoppeld aan geschikte ontvangers in verschillende regio’s in Turkije.

De getransplanteerde organen waren onder andere de lever, nier, hart, dunne darm en hoornvliezen, voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet