President Erdoğan’s coalitiepartner en nationalistische BBP-leider Mustafa Destici heeft voorgesteld om ziekenhuizen en universiteiten te openen die enkel toegankelijk zijn voor vrouwen.

De opmerkingen van Destici kwamen nadat de minister van Onderwijs, Tekin, ook had voorgesteld om scholen voor meisjes te openen “om ouders te overtuigen” om hun kinderen naar scholen te sturen.

De leider van de rechtse Grote Eenheidspartij (BBP) en bondgenoot van de regering Mustafa Destici stelde op 13 juli voor om alle vrouwenziekenhuizen en universiteiten te openen.

Destici zei dat hij het voorstel van minister van Onderwijs Yusuf Tekin “zonder aarzeling” steunt.

Tekin stelde op 11 juli voor om alle jongens- en meisjesscholen open te stellen om ouders te overtuigen hun kinderen naar school te sturen.

“We weten dat de echte bedoelingen van degenen die tegen (Tekin’s voorstel) zijn onder de naam van secularisme vijandigheid tegenover geloof en religie zijn. Daarom moet (dit voorstel), ongeacht hun onzin, in het volgende academische jaar worden uitgevoerd.”

“Het parlement, de gekozen president en de regering bepalen het type en de vorm van onze scholen, en gezinnen en kinderen beslissen op welke school ze zitten,” zei Destici in een reeks tweets.

“We zouden alle vrouwenuniversiteiten moeten openen zoals in Japan. We zouden ook minstens één vrouwenziekenhuis in elk district moeten plannen. We hoeven ons leven, ons onderwijssysteem, onze universiteiten of onze ziekenhuizen niet in te richten volgens het imperialistische westen of links,” voegde hij eraan toe.

De Turkse minister van Onderwijs Yusuf Tekin stelde op 11 juli voor om meisjesscholen te openen om ouders te overtuigen hun kinderen naar school te sturen.

Tekin vertelde de regeringsgezinde omroep A Haber dat sommige ouders hun dochters niet naar school sturen vanwege het gemengde onderwijs.

“Wat is mijn belangrijkste doel als minister? Ervoor zorgen dat meisjes onderwijs krijgen. Dan moeten we alle meisjesscholen kunnen openen, als dat nodig is, om de ouders te overtuigen. Ouders moeten hun kinderen naar meisjesscholen kunnen sturen als ze dat willen, of naar jongensscholen”, aldus Tekin.

“Gemengd onderwijs is essentieel, maar mijn belangrijkste taak is om het aantal inschrijvingen te verhogen,” voegde hij eraan toe.

Tijdens een live-uitzending werd Tekin ook herinnerd aan zijn boek “Sharia, Legitimiteit en Constitutionalisme: Democracy Debates in the New Ottomans”.

Tekin antwoordde: “Ik wou dat ik genoeg kennis had om de sharia te prijzen of om een boek over de sharia te schrijven, maar dat heb ik niet. Dat boek gaat over discussies over democratie in Turkije.”

Bron: Turkse media