Turkse autoriteiten hebben de aanhouding aangekondigd van Hakan Ayık, een beruchte crimineel die gezocht wordt op de lijst van meest gezochte criminelen in Australië, en 36 personen die verbonden zijn aan zijn criminele organisatie, Comanchero. Bekijk hier de beelden. 

De bende onder leiding van Ayık was betrokken bij een breed scala aan misdrijven – waaronder drugshandel, moord, gewapende overvallen, brandstichting, ontvoering en het wereldwijd witwassen van geld, onthulde minister van Binnenlandse Zaken Yerlikaya in een verklaring op X, voorheen Twitter.

Het internationale misdaadsyndicaat stond op de radar van autoriteiten in Australië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, zei de minister.

Ayık, algemeen bekend als de “Facebook Gangster” in Australië, is al meer dan tien jaar voortvluchtig in de staat New South Wales. Eerdere misdaden draaiden voornamelijk om de grootschalige distributie van drugs.

Hij werd berucht omdat hij pronkte met zijn rijkdom en uitbundige levensstijl op sociale mediaplatforms, vooral op Facebook.

Volgens Yerlikaya was de Comanchero-bende betrokken bij een geraffineerd netwerk van drugshandel en probeerde hij verdovende middelen te vervoeren van Zuid-Amerika naar Australië, Nederland en Hongkong via Zuid-Korea en Zuid-Afrika.

De organisatie hield zich ook bezig met het wereldwijd witwassen van geld in Turkije, zei hij.

Turkse autoriteiten namen activa in beslag ter waarde van ongeveer 4,5 miljard Turkse Lira (158,4 miljoen dollar) die toebehoorden aan 55 personen, volgens rapporten van de MASAK.

Als zoon van een Turks immigrantengezin in Sydney werd hij sinds 2005 in de gaten gehouden door de Australische autoriteiten.

Bron: Hurriyet