Nu het stemmen voor de Turkse verkiezingen in het buitenland al is begonnen, ontdekten ambtenaren op 5 mei dat sommige van de ongeopende stembiljetten in een stembureau in Sydney al waren gestempeld ten gunste van de regerende AKP.

De belangrijkste oppositiepartij CHP heeft in verband met deze kwestie een strafrechtelijke klacht ingediend.

Journalist Candaş Tolga Işık maakte op 5 mei bekend dat verkiezingsfunctionarissen tijdens Turkse stemmingen in Australië ongeopende stembiljetten hebben ontdekt die al waren afgestempeld ten gunste van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

Işık deelde een foto van de stembiljetten en schreef: “Een stembusambtenaar schreef vanuit Australië en stuurde de foto. In 720 geopende stembiljetten was een stempel gedrukt voor een partij. Een ambtenaar bij de stembus betrapte dit en registreerde (het incident). Controleer uw stembiljetten voordat u de (verkiezings)cabine ingaat.”

Op de foto was te zien dat het stembiljet was gestempeld voor de AKP.

De organisatie van de Republikeinse Volkspartij (CHP) van de belangrijkste oppositie in het buitenland kondigde aan dat zij een strafrechtelijke klacht heeft ingediend met betrekking tot de kwestie.

“Met betrekking tot het ongeopende, voor de AKP gestempelde stembiljet in de Australia 2-G box in Sydney, hebben wij de Overseas District Board of Election verzocht een strafrechtelijke klacht in te dienen.”

De verkiezingen in Turkije zijn gepland voor 14 mei, maar burgers in het buitenland zijn al begonnen met stemmen in de stembureaus. Zodra het stemmen in het buitenland is afgelopen, worden de stembiljetten naar Turkije gebracht en op 14 mei geopend, samen met de andere stembiljetten.

Bron: ODATV