Rusland heeft ermee ingestemd om een fractie van de betalingen voor aardgas van Turkije uit te stellen, zo kondigde de Turkse minister van Energie Fatih Donmez aan 10 dagen voor de algemene verkiezingen die president Recep Tayyip Erdogan dreigen te onttronen.

In een live tv-interview met HaberGlobal eerder deze week zei Donmez dat Ankara de Russische energiereus Gazprom had gevraagd een deel van de betalingen voor de invoer van aardgas uit te stellen nadat de energieprijzen vorig jaar omhoog waren geschoten.

“Er is een akkoord bereikt om betalingen boven een bepaald bedrag uit te stellen,” zei Donmez zonder verder uit te weiden.

De Turkse ambtenaar gaf niet aan hoeveel van de Turkse energieschuld zal worden uitgesteld, maar de maatregel, die minder dan twee weken voor de Turkse verkiezingen van 14 mei komt, deed de wenkbrauwen fronsen, omdat hij Erdogan kan helpen.

De handelskloof tussen Turkije en Rusland bedraagt bijna 38 miljard dollar en komt grotendeels voort uit de energie-import van Ankara uit het land.

Erdogan staat voor zijn zwaarste herverkiezingscampagne tot nu toe tegen een torenhoge inflatie en de ernstige economische en politieke schade die is aangericht door de dodelijke aardbevingen in februari.

De ramp heeft meer dan 50.000 mensen in Turkije gedood en tienduizenden mensen ontheemd, van wie velen gewoonlijk op Erdogans partij zouden stemmen.

Moskou

Dit is niet de eerste keer dat de Turkse leider zich tot Rusland wendt voor hulp. Na een ontmoeting tussen Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin afgelopen augustus heeft Moskou Ankara al toegestaan een deel van zijn energie-importen in roebels te betalen.

De belangrijkste oppositiepartij van Turkije betoogde eerder dit jaar dat Moskou zich met de verkiezingen van mei bemoeide door een reeks economische gebaren, waaronder uitstel van de gasschuld van 20 miljard dollar van Ankara. De Turkse staatsimporteur van energie ontkende de beschuldigingen in een verklaring.

De verklaring van Donmez eerder deze week is de eerste publieke erkenning van de deal. De energieminister gaf geen duidelijkheid over het totale bedrag dat Gazprom heeft toegezegd uit te stellen, maar zei dat de oppositie zich vergist heeft in het uitgestelde bedrag.

Turkije, dat sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de betrekkingen tussen Moskou en de westerse hoofdsteden in evenwicht houdt, heeft zich niet aangesloten bij de sancties tegen Rusland, maar heeft zijn zeestraten afgesloten voor Russische oorlogsschepen en blijft militaire steun verlenen aan Kiev.

Bron: Hürriyet