Stanford University heeft een 18-jarige Turkse student een beurs aangeboden van ongeveer 10 miljoen Turkse Lira (452.75 euro).

Efe Zaladin, die vorig jaar afstudeerde aan een particuliere middelbare school in de Centraal-Anatolische provincie Konya, ontdekte als kind zijn belangstelling voor wetenschap.

Op de middelbare school werd Zaladin finalist in de A Beamline for Schools, een internationale natuurkundewedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd door de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN).

Als ontvanger van een enorme beurs schreef Zaladin zijn succes toe aan het feit dat hij voor de nationale universiteitsexamens nooit extra vakken heeft gevolgd en zichzelf voortdurend probeerde te verbeteren met nieuwe projecten.

“Vooral omdat ik andere interesses heb dan mijn leeftijdsgenoten, heb ik moeite om met mensen om te gaan. Ik ben iemand die in zijn eigen wereld leeft. Omdat ik altijd op de achterste rij zat, dachten mijn leraren dat ik niet geïnteresseerd was in de les. Maar in feite had ik al een goed niveau in mijn lessen. Ik studeerde af aan de middelbare school met een GPA van 3,98 op 4,” legde Zaladin uit.

Zaladin zei dat toen zijn interesses het curriculum op de middelbare school begonnen te overstijgen, hij academische projecten op de Selçuk Universiteit begon te bezoeken en te observeren, en dat die professoren meer bijdroegen aan zijn opleiding dan welke leraar dan ook op de middelbare school.

Zaladin heeft tot nu toe een systeem ontwikkeld dat een verbinding tot stand brengt tussen computers zonder internet en heeft ook gewerkt aan software die wiskundige vergelijkingen oplost voor gevaarlijke punten in de 3D-ruimte. Hij verklaarde echter dat zijn hoofddoel het opzetten van een start-up is.

Bron: Hürriyet