De wereldberoemde Turkse wetenschapper Celal Sengör heeft de profeet Abraham beschreven als een sprookjesfiguur. 

Celal Sengör riskeert een gevangenisstraf van een jaar voor het uiten van zijn wetenschappelijk verantwoorde mening.

De aardbevingsonderzoeker verscheen onlangs op de Turkse tv-zender Habertürk en beschreef de profeet Abraham als een sprookjesfiguur.

Sengör is niet zomaar iemand. Hij is een wereldberoemd geoloog; sinds hij eind jaren zeventig in de VS studeerde, heeft de nu 67-jarige emeritus hoogleraar lesgegeven in Oxford, het Collège de France en andere prestigieuze westerse universiteiten.

In 1988 ontving de Turk een eredoctoraat van de universiteit van Neuchâtel. Celal Sengör is lid van de Amerikaanse en Russische Academie van Wetenschappen. Jarenlang werkte hij aan de Technische Universiteit in Istanbul.

Berisping en boete voor tv-zender

In het TV-programma dat nu zijn ondergang is geworden, ontkende Celal Sengör dat Abraham überhaupt bestond.

De profeet speelt een belangrijke rol in alle monotheïstische godsdiensten – bijvoorbeeld in de islam, het jodendom en het christendom.

De professor ontkende ook het bestaan van Mozes, die door moslims wordt vereerd als Gods boodschapper.

Sengör sprak over de opgravingen van Harran, een oude stad nabij de Syrische grens. Abraham zou daar gewoond hebben. Volgens de bijbelse traditie bereikte Abraham Palestina via Harran.

De Turkse justitie richtte zich na het discussieprogramma op Sengör. De zender Habertürk TV kreeg een berisping en een boete van de toezichthoudende autoriteit, en het openbaar ministerie dagvaardde Sengör – voor het publiekelijk beledigen van religieuze waarden.

Om arrestatie te voorkomen verscheen Sengör vorige week in het paleis van justitie in Istanbul, blijkbaar niet onder de indruk van de dreigementen van justitie. Via zijn advocaat zei hij dat het hem niet kon schelen in wie of wat mensen geloofden.

“Wat mij interesseert is wat de wetenschap ons tegenwoordig als waarheid voorhoudt. Het verdedigen ervan is zowel mijn beroep als mijn raison d’être.”

De staatsmacht kan doen en laten wat zij wil, zei hij, maar zij mag de wetenschappers niet tot slaaf maken.

Celal Sengör is al jaren in oorlog met de regering. Hij had ook kritiek op de plannen van de regering om de evolutietheorie van Charles Darwin uit het leerplan te schrappen.

“Voor een beschaafd, opgeleid persoon is dit ondenkbaar,” zei de onderzoeker in 2017.

De advocaat van Sengör herinnerde zich nu dat zijn cliënt de mythe van de zondvloed in een boek had geanalyseerd. De conclusie van de geoloog: er zijn geen historische bronnen of bewijzen voor.

Sengör deed een beroep op de rechterlijke macht om niet dezelfde fout te maken als de katholieke kerk, die Galileo Galilei ooit voor een inquisitierechtbank sleepte omdat hij de stelling van Nicolaus Copernicus bevestigde dat de aarde om de zon draait en niet omgekeerd.

Nu wordt met spanning afgewacht of de Turkse justitie Celal Sengör zal aanklagen. Dat zou nauwelijks verrassend zijn.

Bron: Turkse media