Op Tik-Tok zijn er veel filters waarmee video’s gemaakt kunnen worden.

Een nieuwe filter met de president van Turkije veroorzaakt nu problemen in het presidentieel paleis. Het Openbaar Ministerie is al een onderzoek begonnen.

Vanwege video’s op sociale media met een filter waarop de Turkse president staat afgebeeld, hebben de autoriteiten een onderzoek ingesteld.

Het Openbaar Ministerie van Istanbul heeft stappen wegens “presidentiële belediging” ondernomen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor de “beledigende” video, meldde het staatspersbureau Anadolu.

De video toont mensen die bundels contant geld vasthouden of tellen.

Zodra de Turkse president plotseling in de vorm van een filter van achteren verschijnt, brengen ze boos hun geld in veiligheid.

“Haal je buitenlandse valuta en goud onder je kussens vandaan,” zegt Erdogan.

Een verwijzing naar het feit dat de president de Turkse bevolking in het verleden herhaaldelijk had aangemoedigd hun spaargeld op banken te storten om de Turkse lira te ondersteunen.

Volgens Turkse media werd de video gemaakt op Tiktok en vervolgens snel verspreid op sociale media.

De autoriteiten onderzoeken momenteel welke gebruikers de video’s hebben gemaakt of gedeeld, bevestigde een woordvoerder van het parket van Istanbul.

De basis van het onderzoek is artikel 299 van het wetboek van strafrecht, dat voorziet in gevangenisstraffen tot vier jaar, zei hij.

De oppositie vreest dat de zogenaamde desinformatiewet zal leiden tot strengere censuur op het internet.

Het Turkse parlement zal naar verwachting in de komende weken over het wetsontwerp stemmen.

Bron: Turkse media