Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu en Mansur Yavas

De Turkse oppositie is maandag tot een akkoord gekomen waarbij de rechtse IYI-partij kan terugkeren naar een alliantie die zij drie dagen geleden heeft opgezegd.

Dit maakt de weg vrij voor een gezamenlijke uitdaging aan president Tayyip Erdogan bij de verkiezingen in mei.

Volgens een nieuw voorstel na een weekend van politieke intriges zouden twee populaire burgemeesters optreden als vice-president als de oppositie zou winnen bij de presidents- en parlementsverkiezingen op 14 mei.

De verkiezingen zijn de grootste uitdaging die Erdogan in de afgelopen twintig jaar heeft moeten aangaan.

IYI, de tweede grootste partij in de alliantie van zes partijen, stapte vrijdag uit het blok nadat leider Meral Akşener de verwachte keuze van Kemal Kilicdaroglu, hoofd van de Republikeinse Volkspartij (CHP), als presidentskandidaat had verworpen.

Meral Akşener stelde in plaats daarvan Ekrem İmamoğlu of Mansur Yavas, burgemeesters van Istanbul en Ankara, als kandidaat voor. Volgens haar bleek uit opiniepeilingen dat zij met een ruime marge zouden winnen van Erdogan.

Uren voordat de vijf resterende partijen in de alliantie Kilicdaroglu als hun kandidaat zouden aankondigen, hadden de twee burgemeesters een korte ontmoeting met Aksener die haar voorstel presenteerde.

Aksener deed een “inclusief” voorstel, vertelde IYI-woordvoerder Kursad Zorlu aan verslaggevers.

“Ze heeft het voorstel overgebracht dat de twee burgemeesters optreden als uitvoerend vicevoorzitter,” zei Zorlu.

“Onze leider zal dit voorstel de komende tijd aan Kilicdaroglu overbrengen.”

Bron: Turkse media