De verkoop van vogels, zoals parkieten en kanaries, neemt een hoge vlucht, vooral in de oostelijke provincie Van, omdat velen geloven dat dergelijke vogels de voorboden van een aardbeving kunnen voelen seconden voordat deze toeslaat.

Op basis van de informatie dat veel zangvogels fladderen en in paniek raken enkele minuten voor een aardbeving, stroomden burgers massaal naar dierenwinkels na de bevingen in de zuidelijke provincie Kahramanmaraş.

Een winkelier, Fatih Özdemir, verklaarde dat veel dieren het vermogen hebben om een aardbeving aan te voelen voordat deze plaatsvindt.

“De eigenaar kan begrijpen wanneer het dier onrustig is. Of er op dat moment een aardbeving komt, hangt natuurlijk af. Maar dieren hebben zo’n talent. Ik heb dit zelf ervaren,” zei hij.

Özdemir verklaarde dat hij het gefladder van vogels zag tijdens de aardbeving in Van, maar dat hij op dat moment niet aan de aardbeving dacht, en zei dat tegen de tijd dat ze het doorhadden, het te laat was.

Hij benadrukte dat er een grote vraag is naar sommige vogelsoorten en zei dat de productie de vraag niet kan bijhouden en dat de prijzen ervan sterk zijn gestegen.

Deze vogels zijn ook gemakkelijk en moeiteloos thuis te voeren, voegde hij eraan toe.

Het idee dat dieren sterke aardbevingen eerder kunnen waarnemen dan mensen bestaat al sinds de oudheid, en er is wetenschappelijk onderzoek dat dit idee ondersteunt.

Wetenschappers zeggen dat, net zoals seismologische machines bevingen kunnen waarnemen die het menselijk lichaam niet kan waarnemen, dieren zijn uitgerust om kleine inleidende schokken waar te nemen die door de aarde gaan seconden voordat de sterkere aardbevingsgolven aankomen.

Sommige onderzoekers zeggen dat dieren in staat zouden kunnen zijn om aardbevingen nog voor hun voorschokken waar te nemen.

Bron: Hürriyet