Een graftombe opgegraven in het Van-meer, Van, oostelijk Türkiye, 13 aug. 2023.

Een groep duikers heeft op de bodem van het Van-meer gebieden blootgelegd die sporen dragen van zowel een begraafplaats als een dorp.

Er zijn nieuwe ruïnes ontdekt op de bodem van het 3.712 vierkante kilometer grote Van-meer, het grootste zoute sodameer van het land.

Na de duik die gemaakt werd door leden van twee verenigingen in de provincies Bitlis en Van, werd verklaard dat er verzonken ruïnes in de diepte van het Van-meer waren ontdekt waarvan vaststaat dat ze deel uitmaken van een historische stad met kruistekens.

Cumali Birol, voorzitter van de Oostzee Associatie, zei dat toen het waterpeil daalde, er kennisgevingen werden gedaan aan relevante instellingen over enkele grafstenen en ruïnes die in het water tussen Tatvan en Ahlat regio’s werden gezien.

“Onze duikers zagen structuren die leken op een dorp in de regio, straten en graven met kruizen en tekens van de Kayı stam erop. We proberen de geschiedenis van de regio aan het licht te brengen door de vondsten aan deskundigen te geven.

“We ontdekten een heel groot gebied tussen Ahlat en Tatvan. Er zijn hier begraafplaatsen op de bodem van het water. Er staan kruistekens op de graven.”

Birol benadrukte dat het Van-meer een mysterieuze plek is voor duikers en zei dat er de afgelopen jaren meer dan 3 meter water is teruggetrokken in het bekken van het meer, wat veel ruïnes aan het licht heeft gebracht, aangezien overal in het bekken sporen van oude beschavingen te zien zijn.

“We hebben twee geologen uit Engeland meegenomen naar de workshop die door onze vereniging werd georganiseerd. Daarom hebben we bewezen dat de zondvloed van Noach in het Van-meer heeft plaatsgevonden. Deze nieuwe vondsten, die we op een diepte van 23 meter vonden, bewijzen deze stelling,” voegde Birol eraan toe.

Ottomaanse stam

Hij legde uit dat ze tijdens de duik een groot gebied met graven tegenkwamen, met kruizen op de graven, naast een steen met de stempel van Kayı (een Ottomaanse stam) op het wateroppervlak.

“In het gebied zijn er ook straten versierd met vijzels, slijpstenen en rotsen. Met deze nieuwe ontdekking hebben we een prachtig gebied aangewezen voor duikliefhebbers. Het is een geweldige plek om te snorkelen,” legde Birol uit.

Birol benadrukte de schoonheid van het Van-meer en zei dat het een ongerept, schoon en natuurlijk wonder is met een unieke structuur.

“We zullen het publiek laten weten tot welke beschavingen deze vondsten behoren en welke beschavingen hier leefden,” besloot hij.

Bron: Sabah