De verwoestende gevolgen van de twee aardbevingen die het zuiden van Turkije op 6 februari troffen, hebben niet alleen het leven van de Turkse bevolking getroffen, maar ook dat van de buitenlanders die er wonen.

Franziska Niehus behoort tot die buitenlanders en woont al vijf jaar in Istanbul.

Niehus, geboren in Duitsland, is een grote fan van Turkije. Ze reisde in haar oude gele auto naar 81 provincies en werd behoorlijk populair op de sociale media.

Ze heeft meer dan 500.000 volgers op haar Instagram-account, waar ze video’s post over Turkse steden die ze heeft bezocht.

Na het nieuws over de verwoestende aardbevingen die 11 provincies troffen, voelde ze dat haar hart “zwaar was van de pijn”.

Ze is getroffen door enkele aangrijpende gevallen uit het bevingsgebied, waardoor ze onmiddellijk actie ondernam om de slachtoffers te helpen.

Plotseling schoot het idee haar uit het niets te binnen: Wandelen van Wenen, Oostenrijk, naar Istanbul om onderweg donaties in te zamelen.

Niehus vertelde Anadolu Agency (AA) via Zoom over haar activiteiten om slachtoffers te helpen terwijl ze op de tweede dag van haar reis aan de rand van Wenen liep.

De 29-jarige reizigster was in Kayseri voor een skitocht toen de aardbeving op 6 februari plaatsvond.

“Ik werd om 4.20 uur ’s ochtends wakker omdat het gebouw trilde. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n sterke aardbeving meemaakte. Dus ik was bang. Ik wist niet wat ik moest doen. Ik rende naar buiten zonder mijn schoenen aan,” zei ze.

Na de aardbeving ging ze onmiddellijk naar Elbistan in Kahramanmaras, het epicentrum van de tweede aardbeving met een kracht van 7,6 in de namiddag.

“We zagen de verwoestende uitkomst van de aardbeving. Ik besefte dat dit een van de grootste rampen is die de moderne tijd waarschijnlijk heeft meegemaakt en dat we er iets aan moeten doen,” herinnerde ze zich.

“Toen ik in Elbistan was, was het echt koud. Iedereen verloor familie of huizen. Maar toch kwamen ze me thee aanbieden omdat het zo koud was. Ze hebben misschien alles verloren, maar ze hebben hun gastvrijheid en hoop niet verloren. Dit is waarom ik hier zo om geef,” merkte ze op.

Doel van 2.400 kilometer

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Franziska Niehus (@travelcomic)

Niehus zei dat ze ongeveer 2.400 kilometer gaat lopen en de donaties aan een liefdadigheidsproject voor de slachtoffers elke 500 kilometer zal verdelen.

Gevraagd naar het doel van haar tocht, zei ze dat ze het bewustzijn wilde vergroten om donaties in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving.

“Ik dacht bij mezelf na over wat ik persoonlijk kan doen om in deze situatie te helpen voor Turkije, dat ik thuis noem. Ik heb het gevoel dat ik iets kan doen om mensen te helpen. Dus, dit is iets wat ik kan doen: Met mijn sociale media platforms bewustzijn creëren door donaties in te zamelen voor de mensen die nu het meest hulp nodig hebben,” zei ze.

Ze heeft op haar tweede wandeldag al 3.000 dollar (ongeveer 56.700 TL) ingezameld.

“Ik ben overweldigd door de steun en donaties die al binnenkomen nog voordat ik aan deze wandeling ben begonnen. Meerdere goede doelen zullen van dit project profiteren,” onderstreepte ze.

Over de berichten die ze over haar lange reis ontving, verklaarde ze dat de reacties erg positief zijn.

“Natuurlijk zijn er ook veel mensen die zich grote zorgen om mij maken omdat het echt een lange weg is. En er zijn delen die extreem eenzaam en moeilijk zullen zijn. Daar ben ik me van bewust, maar de meeste berichten waren ontzettend lief. Mensen zijn hier enthousiast over,” merkte ze op.

Ze is van plan ongeveer 20 tot 30 kilometer per dag te lopen, een tempo dat haar ongeveer vijf maanden zal kosten om Istanbul te bereiken na een reis door acht landen, waaronder Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Bulgarije en Griekenland.

Hatay ‘speciaal’ voor haar

Niehus is geraakt door de beelden van de steden die door de zware bevingen zijn getroffen, want Hatay heeft een speciaal plekje in haar hart.

“Toen ik de beelden van de verwoeste steden zag, was ik er kapot van omdat ik me alle herinneringen herinnerde die ik in die steden heb gemaakt”, klaagt ze.

Bron: Sabah