Mansur Yavas (CHP) ,Meral Aksener (iYi) en Erdogan. (Van links naar rechts)

De Turken zullen in mei een president kiezen, maar de coalitie van de oppositie kan het niet eens worden over een kandidaat die de zittende president, Recep Tayyip Erdogan, kan uitdagen. Nu heeft de nationalistische IYI het zespartijenblok verlaten.

De rechts-nationalistische Goede Partij van Turkije (IYI) heeft zich vrijdag teruggetrokken uit de alliantie van de Turkse oppositie over de selectie van de leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kilicdaroglu, als kandidaat om de zittende president Recep Tayyip Erdogan uit te dagen bij de komende nationale verkiezingen.

De splitsing komt slechts enkele weken voordat de Turkse kiezers naar de stembus gaan. Erdogan – die al twee decennia aan de macht is – zei deze week dat de stemming, die oorspronkelijk voor juni was gepland, op 14 mei zou plaatsvinden.

Meral Aksener, die IYI leidt, de tweede grootste partij in de oppositiealliantie, zei dat IYI niet zou “buigen” om een volgens haar zwakke kandidaat te aanvaarden, maar in plaats daarvan de namen van de burgemeesters van Istanbul en Ankara naar voren zou schuiven.

Bij haar argumentatie haalde Aksener peilingen aan waaruit bleek dat zowel de Ankara burgemeester Mansur Yavas (zie foto hierboven) als de Istanbul burgemeester Ekrem Imamoglu Erdogan ruimschoots zouden verslaan.

Gespleten oppositie speelt Erdogan in de kaart

Zij en de andere partijleiders hadden donderdag ingestemd met de kandidatuur van Kilicdaroglu, waarbij Aksener zelf aankondigde:

“We zijn het eens geworden over onze gezamenlijke presidentskandidaat.” Toch herzag ze haar standpunt na lang overleg op het IYI-partijhoofdkwartier in Ankara donderdagavond en vrijdagochtend.

“Het spijt me te moeten zeggen dat de Tafel van Zes sinds gisteren niet meer in staat is de wil van de natie in haar besluiten te weerspiegelen,” zei Aksener.

“Het is niet langer een platform waar potentiële kandidaten kunnen worden besproken,” zei ze.

Hoewel Kemal Kilicdaroglu zijn kandidatuur al maanden duidelijk heeft gemaakt, hebben de kiezers weinig vertrouwen in hem, aangezien hij in de 13 jaar dat hij de CHP leidt nog geen enkele verkiezing heeft gewonnen.

De burgemeesters daarentegen wonnen het ambt in twee Erdogan-bolwerken tijdens de Turkse gemeenteraadsverkiezingen van 2019.

Ondanks de vroegtijdige splitsing leek Kilicdaroglu de kwestie op te vatten door te zeggen: “Maak je geen zorgen, alle stukjes vallen op hun plaats.”

Toch kan de kandidatuur van Kilicdaroglu Erdogan in de kaart spelen op een moment dat waarnemers hem mogelijk verzwakt zien.

Bron: Turkse media