Een persoon die zichzelf voorstelt als een “heilig persoon” in Diyarbakır verdient dagelijks 1 miljoen Turkse Lira (34.692 euro), met een gemiddelde van meer dan honderden volgelingen die hem op één dag bezoeken. Bekijk hier de beelden die beroering hebben veroorzaakt op sociale media.

In een huis omgeven door beveiligingscamera’s en prikkeldraad in Diyarbakır, maakt een man die alleen bekend is onder de initialen A.A., die zich voordoet als een persoon die in moslimgemeenschappen wordt beschouwd als een “heilige man”, ook wel bekend als een “sjeik”, amuletten gewijd met gebeden voor ongeveer 300 mensen per dag, meldden lokale media.

Er werd vernomen dat de vestiging van de persoon werkt met een afsprakensysteem en dat mensen die hem willen zien een wit of groen gekleurd bonnetje krijgen van de portier om een amulet te kopen voor prijzen variërend van 250 tot 500 lira.

Man die zich voordoet als ‘heilig persoon’ veroorzaakt debat

De meeste bezoekers zijn vrouwen die deze amuletten, waarvan men gelooft dat ze beschermende kracht hebben, voor hun kinderen willen kopen, terwijl klanten deze amuletten ook met ijzer kunnen laten beslaan tegen een extra vergoeding van 30 lira.

Er werd verklaard dat A.A. maandelijks meer dan 1 miljoen lira verdiende en dat hij ook amuletten maakte voor rijke of beroemde mensen onder de naam “VIP-diensten” in een ander huis in het Kayapınar district in de avonduren.

De “sjeik”, die naar verluidt geld verdient door het religieuze geloof van mensen te manipuleren, heeft voor controverse gezorgd.

Bron: Hurriyet