De bruisende zomer gaat sierlijk over in wat de “sarı yaz” wordt genoemd in Turkijes belangrijkste toeristische centrum Bodrum. Bekijk hier de beelden.

Hierdoor blijft de toeristische sector in de regio floreren met een indrukwekkende bezettingsgraad van 70 procent in hotels.

De “sarı yaz”, traditioneel gekenmerkt door het afnemen van de verzengende temperaturen halverwege oktober, valt samen met de hervatting van de scholen en het begin van het academische jaar, waardoor de toestroom van lokale toeristen misschien wat afneemt, maar de regio omarmt nog steeds warm haar buitenlandse gasten, voornamelijk van middelbare leeftijd.

Ömer Faruk Dengiz, het hoofd van de Bodrum Hoteliers Association, merkte op dat een van de belangrijkste factoren die bijdraagt aan de aanhoudend hoge bezettingsgraad tijdens deze einde-seizoensperiode de kortingen en promotiecampagnes na het seizoen zijn.

“Bodrum beleeft op dit moment de meest budgetvriendelijke fase. De vraag blijft sterk in oktober, vaak de ‘sarı yaz’ genoemd. We zien een aanzienlijke vraag van internationale reizigers tijdens deze periode.”

“Ondanks dat de scholen beginnen met hun onderwijs, zien we in de weekenden een aanzienlijke toename van de binnenlandse vraag. Gedurende deze periode ondervinden onze gasten problemen om binnenlandse vliegtickets te bemachtigen,” zei Dengiz.

Dengiz zei optimistisch te zijn dat vertegenwoordigers van de sector in de toeristische stad hun doel zullen bereiken om tegen het einde van het jaar 1 miljoen buitenlandse toeristen te verwelkomen.

Dengiz merkte op dat er een gedeeltelijke toename is van het aantal toeristen dat over zee en door de lucht aankomt in vergelijking met vorig jaar, en zei dat Bodrum dit jaar de favoriete bestemming was, vooral voor toeristen uit Polen, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

“Daarnaast hebben Russische toeristen aanzienlijke interesse getoond. Cruiseschepen hebben dit seizoen, dat nog steeds aan de gang is, enorm ondersteund. Een groot aantal hotels in de stad blijft open tot eind oktober.”

“We verwachten dat de internationale vluchten zullen doorgaan tot 3 november. De hotels die momenteel open zijn, hebben een opmerkelijke bezettingsgraad van meer dan 70 procent,” zei hij.

“In deze periode is Bodrum vooral in trek bij gasten van 40 jaar en ouder. Prijzen in bed-and-breakfast stijl hotels beginnen bij 700 Turkse lira per dag, terwijl all-inclusive hotels beginnen bij 1.500 lira per persoon.”

“Vooruitkijkend naar volgend jaar blijven we vasthouden aan ons aloude motto voor het seizoen: Het is pas voorbij als wij zeggen dat het voorbij is,'” zei Dengiz.

Bron: Hürriyet