Het hoofd van de Turkse mediawaakhond RTÜK, Ebubekir Şahin, heeft aangekondigd dat ze een onderzoek zijn gestart naar Disney+ over de berichten dat het platform zijn eigen serie over de stichter van het land, Mustafa Kemal Atatürk, niet zal streamen op verzoek van het Armeense Nationale Comité van Amerika.

De Turkse Radio en Televisie Hoge Raad (RTÜK) startte op 1 augustus een onderzoek naar Disney+ omdat het zijn eigen serie “Atatürk” niet zou streamen.

De stap kwam na berichten dat het digitale platform de serie over de stichter van de Republiek Turkije, Mustafa Kemal Atatürk, niet zou streamen op verzoek van het Armeense Nationale Comité van Amerika.

De serie “Atatürk” zou op 29 oktober, de honderdste verjaardag van de stichting van de Republiek, in première gaan.

“Dank aan iedereen die zich heeft aangesloten bij de campagne van ANCA tegen de verheerlijking van de genocidale Turkse moordenaar Kemal Atatürk – om de normalisering van massamoord voor een miljoenenpubliek wereldwijd te voorkomen,” zei het Armeense Nationale Comité van Amerika op Twitter op 31 juli.

RTÜK hoofd Ebubekir Şahin kondigde op 1 aug. aan dat ze een onderzoek naar Disney+ waren gestart naar aanleiding van de berichten.

“Op basis van de publieke informatie dat Disney+ heeft besloten om ‘Atatürk’ niet op haar platform te streamen, is besloten om de verdediging van de organisatie op zich te nemen en een onderzoek in te stellen.

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van onze Republiek Turkije, is onze belangrijkste sociale waarde. De beschuldigingen van Armeense lobby-interventie, die in de pers worden weergegeven, worden nauwgezet onderzocht,” zei Şahin op Twitter.

De berichten veroorzaakten een enorme reactie op Turkse sociale media en onder politici.

Ömer Çelik, woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), zei: “Het is beschamend dat een in Amerika gevestigd tv-serie/filmplatform is gezwicht voor de druk van de Armeense lobby en de tv-serie ‘Atatürk’ heeft geannuleerd zonder deze uit te zenden.”

“Zoals we al eerder bij verschillende gelegenheden hebben verklaard, gebruikt dit zogenaamde genocidenetwerk in de VS historische gebeurtenissen als instrument voor de politiek van leugens. Het enige doel van deze lobby is om de normalisatie van de betrekkingen tussen Turkije en Armenië te voorkomen, zoals herhaaldelijk is gebleken.De activiteiten van deze netwerken hebben geen effect voor Atatürk en de Republiek Turkije.Schande over degenen die toegeven aan deze netwerken,” zei Çelik in een reeks tweets.

Afgevaardigde Mustafa Sarıgül van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de grootste oppositiepartij, riep “alle burgers in Turkije en in de wereld” op om het streamingplatform te boycotten.

De serie, die bedoeld was om de 100e verjaardag van de republiek van het land te vieren en Atatürk te herdenken, had een aanzienlijke reactie veroorzaakt nadat berichten opdoken dat Disney+ de serie niet zou uitzenden.

Bron: Turkse media