De Duitse regering heeft besloten om de belasting op vliegtickets te verhogen als onderdeel van maatregelen om het miljardentekort in de begroting te dichten. De toeristische sector reageert kritisch op deze verhoging.

Deze belastingverhoging, die op 1 mei van kracht wordt, zal ook van invloed zijn op passagiers die naar Turkije reizen. De toeristische sector reageert kritisch op deze belastingverhoging.

Met de nieuwe belastingverhoging zal de belasting op vliegtickets in Duitsland variëren tussen 15,53 euro en 70,83 euro per ticket, afhankelijk van de klasse van de bestemming.

Tot nu toe varieerde deze belasting tussen 12,48 euro en 56,91 euro. Hierdoor wordt de belasting op vliegtickets na de hoge belastingverhoging van 2020 opnieuw verhoogd met een percentage tussen 22,5% en 24,5%.

Köln/Bonn Airport en Düsseldorf Airport

De verhoging, die op 1 mei van kracht wordt, zal gelden voor vluchten die vertrekken vanuit Duitsland. Köln/Bonn Airport en Düsseldorf Airport staan ​​ook bekend om hun populariteit onder Belgische en Nederlandse Turken vanwege betaalbare vluchten naar Turkije.

De betaalbaarheid van vluchten vanuit Köln/Bonn en Düsseldorf heeft bijgedragen aan de populariteit van deze luchthavens onder Europese Turken. Echter, recente ontwikkelingen, zoals belastingverhogingen op vliegtickets vanuit Duitsland, hebben geleid tot bezorgdheid over mogelijke prijsstijgingen.

Voor Europese vluchten, waaronder die naar Turkije, zal de belasting op vliegtickets na de recente verhoging meer dan verdubbelen in vergelijking met 2019.

Onder de 27 EU-lidstaten past slechts 9 belastingen toe op vliegtickets. Duitsland behoort tot de landen met de hoogste belastingen.

Wat betreft reizigers die al maanden voorafgaand aan 1 mei hun tickets hebben gekocht, hebben sommige luchtvaartmaatschappijen hen gevraagd de belastingverhoging te betalen, anders kunnen ze hun geld terugkrijgen.

Extra bezorgheid

De belastingverhoging heeft geleid tot bezorgdheid bij reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen, die vrezen voor extra financiële lasten en langdurige negatieve gevolgen. Klanten maken zich ook zorgen over de impact van de belastingverhoging op vliegtickets.

Critici beweren dat met de beslissingen van de politiek reizen steeds duurder wordt door inflatie en stijgende energieprijzen.

De vliegticketbelasting, die werd ingevoerd onder de regering van Angela Merkel in 2011, bracht in 2022 naar schatting 1,2 miljard euro op voor de staatskas.

Met de recente belastingverhoging wordt verwacht dat de opbrengst van vliegticketbelasting dit jaar met 400 miljoen euro zal stijgen. Voor de komende jaren verwacht de regering een extra jaarlijkse opbrengst van 580 miljoen euro uit vliegticketbelasting.

Bron: Duitse media