Verstoten in België, nu minister bij Erdogan

Na de ontkenning van de Armeense kwestie was Mahinur Özdemir Göktas niet meer welkom in de Wetstraat (belangrijke straat in Brussel). Acht jaar later staat ze naast Erdoğan, te blinken als de nieuwe Turkse minister van Familiezaken.

Na zijn eedaflegging als president van Turkije heeft Recep Tayyip Erdogan zo goed als zijn hele kabinet herschikt. Opvallend is dat hij met een nieuwe minister van Financiën kiest voor een economische koerswijziging.

Oók opvallend: een voormalige Belgische politica maakt deel uit van de nieuwe Turkse regering. Mahinur Özdemir Göktas, geboren in Brussel, is minister van Familiezaken en de enige vrouw in het kabinet.

Op het portret van de nieuwe Turkse regering staat ze aan de zijde van de herverkozen president Recep Tayyip Erdogan: Mahinur Özdemir Göktas. De 41-jarige politica werd geboren in Brussel, waar ze ook politieke wetenschappen studeerde aan de ULB.

Ze sloot zich aan bij de Franstalige christendemocraten van de (toenmalige) CDH en werd in 2006 gemeenteraadslid in Schaarbeek. Drie jaar later, in 2009, werd ze als eerste politica met een hoofddoek verkozen in het Brusselse parlement.

In 2015 werd ze uit de partij gezet omdat ze voor de camera weigerde om de Armeense kwestie te erkennen. Daarna zat ze als onafhankelijke in de gemeenteraad van Schaarbeek en in het Brussels parlement. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en de parlementsverkiezingen van 2019 kwam ze niet meer op.

Özdemir Göktas ging zich dan focussen op Turkije en de Turkse politiek. In 2020 werd ze door de regering van Erdogan benoemd tot ambassadeur in Algerije.

Nu is ze dus de enige vrouwelijke minister in zijn nieuwe regering. Haar portefeuille, Familiezaken – een ministerpost ingevoerd door Erdogan -, werd ook in de vorige regeringen aan een vrouw toevertrouwd.

Tot opluchting van de financiële markten heeft hij de vooraanstaande econoom Mehmet Simsek aangewezen als minister van Financiën. Zijn benoeming betekent een opvallende koerswijziging. Simsek is een voormalige bankier bij onder meer Deutsche Bank, en als econoom internationaal gerespecteerd.

Bron: Belgische media