De man die gisteren met een bestelwagen langs enkele terrassen in Brussel scheelde, is 28 en van Turkse origine. Dat verneemt de Belgische media  uit goede bron.

Het parket vraagt zijn aanhouding voor poging tot doodslag. Een reconstructie van de feiten, zoals we die op dit moment kennen.

De man die gisteren met een bestelwagen langs enkele terrassen in Brussel scheelde, is 28 en van Turkse origine. Dat verneemt de Belgische media uit goede bron. Het parket vraagt zijn aanhouding voor poging tot doodslag. Een reconstructie van de feiten, zoals we die op dit moment kennen.

De bestelwagen rijdt daarna door en wordt uiteindelijk enkele uren later teruggevonden in de Middaglijnstraat in Sint-Joost-ten-Node. Dat is slechts enkele minuten rijden van de straat waar het incident plaatsvond. Ontmijningsdienst DOVO komt ter plaatse om het voertuig te onderzoeken.

Later gisterenmiddag wordt de bestuurder opgepakt in Antwerpen. Het gaat om een 28-jarige man van Turkse origine die in Brussel woont, maar familie heeft in Antwerpen. De man zou volgens onze informatie geen onbekende zijn bij het gerecht, maar waarvoor is nog onduidelijk.

Hij is gisterenavond ondervraagd en wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot doodslag. Het parket vraagt zijn aanhouding.

video

De man die gisteren met grote vaart inreed op terrassen in Brussel zou gefrustreerd zijn geweest vanwege het nieuwe circulatieplan in de Belgische hoofdstad. “Zijn stoppen sloegen door”, meldt de krant Het Laatste Nieuws op basis van niet nader beschreven bronnen.

De chauffeur reed kort voor 13.00 uur met grote snelheid door een winkelstraat in het centrum van Brussel. Daarbij raakte hij meerdere terrassen. Zes mensen raakten lichtgewond.

“De feiten doen natuurlijk denken aan aanslagen, zoals ze gebeurd zijn in het buitenland, maar dat is niet de enige piste”, verklaarde een politiewoordvoerder. Volgens haar kon er ook sprake zijn van een verkeersongeluk of een ander motief. “We moeten verder het onderzoek afwachten vooraleer daar verder uitsluitsel over gegeven kan worden.”

Doordat een getuige een deel van het kenteken had onthouden, kon de politie via bewakingscamera’s de vluchtroute van de verdachte herleiden. Hij werd enkele uren na het incident bij het huis van een zus in Antwerpen gearresteerd. Hij is inmiddels verhoord. Kort na het incident was het busje al enkele straten verderop teruggevonden.

Volgens Belgische media gaat het om een 28-jarige man van Turkse afkomst. Hij is een bekende van de politie, maar waarom is niet medegedeeld. Hij zou niet bekendstaan als geradicaliseerd of terreurverdachte.

“Ik zag een voertuig in volle snelheid op ons afkomen. Alles wat hij kon raken, nam hij gewoon mee”, zegt een ooggetuige in de Belgische media. “Hij kwam recht op ons af en we hebben moeten springen voor ons leven. Het was verschrikkelijk. Mensen waren in paniek en begonnen te schreeuwen.”

Bron: Belgische media