Foto: Tarkan

De Turkse zanger Gülşen  is maandenlang gearresteerd nadat hij een grap had gemaakt over religieuze scholen. De regering is onder vuur komen te liggen voor haar hardhandige reactie.

Tegenstanders, en zelfs sommige voorstanders, van de Turkse regering hebben met afkeuring gereageerd op de arrestatie van popster Gülşen vanwege een grap over religieuze scholen.

De zangeres werd donderdag gevangengezet in afwachting van haar proces. Ze werd beschuldigd van aanzetten tot haat nadat een grap die ze in april op het podium maakte, werd uitgezonden door een conservatief, pro-regeringsgezind mediakanaal.

De arrestatie leidde tot een golf van steun voor de zangeres, die volgens velen het doelwit was van haar liberale standpunten en steun voor de LGBTQ-gemeenschap.

Een andere Turkse popster, Tarkan, sprak vrijdag ook zijn steun uit voor de gearresteerde artieste en zei in een tweet:

“Ons rechtssysteem – dat een oogje dichtknijpt voor corruptie, dieven, diegenen die de wet overtreden en de natuur afslachten, diegenen die dieren doden en diegenen die religie gebruiken om de samenleving te polariseren door middel van hun onverdraagzame ideeën – heeft Gulsen in één klap gearresteerd.”

De iconische Turkse popster Tarkan nam vrijdag ook Twitter op en schreef dat “dit onrecht jegens Gülşen moet ophouden en Gülşen onmiddellijk moet worden vrijgelaten.”

“Degenen die zonder arrestatie worden vervolgd en soms zelfs zonder proces worden vrijgelaten die kinderen seksueel misbruiken, vrouwen vermoorden, vrouwen verkrachten, maar als het op Gülşen aankomt, komen ze snel in actie.”

“Ons rechtssysteem, dat degenen negeert die corrupt zijn, stelen, de wet overtreden, de natuur afslachten, dieren doden, religie gebruiken als instrument voor hun eigen onverdraagzame ideeën en de samenleving polariseren, arresteert Gulsen in één klap,” schreef hij ook.

Wat was de grap die leidde tot Gulsen’s arrestatie?

Het incident gaat terug op een kwinkslag die de 46-jarige zangeres tijdens een concert in Istanbul maakte over een muzikant in haar band die volgens haar op een religieuze school had gezeten, waarbij ze grapte dat dit de bron was van zijn “perversie”.

“Hij studeerde vroeger aan een Imam Hatip [school]. Dat is waar zijn perversie vandaan komt,” zei ze luchthartig in een video die op de website van de krant Sabah werd geplaatst.

De regeringsgezinde krant voegde eraan toe dat ze eerder kritiek heeft gekregen op “acties die ze op het podium liet zien, extreem laag uitgesneden jurken en het omhoog houden van een LGBT-vlag”.

De video wekte de woede op van verschillende ministers van de regerende conservatieve AK Partij, die islamistische wortels heeft. Veel van de partijleden, waaronder president Recep Tayyip Erdogan, studeerden aan Imam Hatip-scholen.

“Het ophitsen van een deel van de samenleving tegen een ander deel met behulp van bedrieglijke, haatdragende en discriminerende taal onder het mom van kunstenaarschap is het grootste gebrek aan respect voor kunst”, schreef minister van Justitie Bekir Bozdag op Twitter.

Hoe hebben critici gereageerd?

Critici van de regering hebben gezegd dat de arrestatie een cynische truc is om steun te verwerven onder conservatieve, religieuze delen van het electoraat met het oog op de verkiezingen die over tien maanden worden gehouden.

De leider van de grootste oppositiepartij, Kemal Kılıçdaroğlu, riep op tot Gulsen’s vrijlating.

Zelfs sommige regeringsgezinde columnisten bekritiseerden de maatregel. Zo schreef Mehmet Barlas in Sabah: “Gaan we iedereen die onzin uitkraamt opsluiten in afwachting van een proces? Laat de maatschappij haar straf maar uitdelen”.

Bron: Turkse media