Een rechtbank heeft de beroemde popzangeres Gülşen Bayraktar Çolakoğlu veroordeeld voor het “aanzetten tot haat” met haar opmerkingen over de İmam Hatip religieuze scholen.

De bekendmaking van het vonnis dat Gülşen veroordeelde tot 10 jaar gevangenisstraf werd uitgesteld.

In Turkije, als de gevangenisstraf minder dan twee jaar bedraagt, wordt de bekendmaking van het vonnis vijf jaar uitgesteld en heeft het geen juridische gevolgen. Als de veroordeelde binnen de toezichtperiode geen misdrijf pleegt, wordt het vonnis nietig verklaard.

Gülşen, beroemd met haar voornaam op het podium, werd thuis in Istanbul aangehouden en op 25 augustus voor de rechter gebracht vanwege een opmerking die zij over religieuze scholen maakte in een video die de sociale media in beroering bracht.

Een rechter stuurde haar vervolgens naar de gevangenis in afwachting van een onderzoek na haar opmerkingen die ze in april op het podium maakte dat de “perversie” van een lid van haar band te wijten was aan het feit dat hij een school had bezocht.

Hoewel de opmerkingen oud waren, gingen ze online viraal en leverden ze kritiek op.

In haar getuigenis op het politiebureau voordat ze in de gevangenis belandde, verklaarde Gülşen dat de clip waarin ze de opmerkingen maakte een misverstand was, omdat die was opgenomen terwijl ze een grapje maakte met haar collega. “Dit was geen toespraak die ik hield voor deelnemers aan het concert of de media,” zei ze.

Voor haar arrestatie bood ze op sociale media ook haar excuses aan.

Na vier dagen in de gevangenis oordeelde het hooggerechtshof dat de zangeres werd vrijgelaten en kreeg ze huisarrest, maar een andere rechtbank hief haar huisarrest later op.

Daarna werd het verbod voor de zangeres om het land te verlaten opgeheven in ruil voor het storten van een borgsom van 250.000 Turkse Lira.

Bron: Hürriyet