De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu heeft het gemunt op een crèmereclame met de slogan Kız kıza yakın olmak kadar doğal en zei dat zijn ministerie deze van reclameborden zal laten verwijderen.

In de aanloop naar de verkiezingen hebben regeringsfunctionarissen de LGBTI+-gemeenschap in Turkije steeds vaker geviseerd.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu verklaarde op 2 mei dat zijn ministerie contact zal opnemen met het ministerie van Handel om een advertentie voor room te laten verbieden omdat deze “immoreel” zou zijn, aldus het staatsagentschap Anadolu.

De advertentie in kwestie luidt “Zo natuurlijk als meisje tegen meisje” en de banners ervan zijn geplaatst op reclameborden bij bushaltes.

“Ze zeggen dat (president) Tayyip Erdoğan moet gaan, beste medeburgers. Als Tayyip Erdoğan moet gaan, wie moet er dan komen? God verhoede het. Ik weet niet of je een advertentie hebt gezien bij de bushaltes. Een crème… Er staat dat het zo natuurlijk is. Het is net zo natuurlijk als van meisje tot meisje. God vergeef me, dit is waar ze Turkije naartoe willen brengen.

“We hebben met onze minister van Handel gesproken en zullen die advertenties volledig verwijderen. Zo simpel is het. We kunnen zo’n advertentie niet accepteren. Het is niet mogelijk om een advertentie te accepteren die tegen de moraal van ons volk, de structuur van het volk ingaat,” zei hij.

De oorspronkelijke advertentie van het haarproductbedrijf zegt: “Het is natuurlijk als meisjes daten.”

Vervolgens richtte hij zich op de presidentskandidaat Kemal Kılıçdaroğlu van het oppositieblok Nation Alliance en zei: “Kılıçdaroğlu zei dat hij alle soorten seksuele geaardheid zal accepteren.”

“Zij brengen het huwelijk van man en man, vrouw en vrouw als voorstel naar Turkije. Waarom? Omdat ze ons jarenlang niet konden vernietigen. We hebben een sterke familiestructuur.”

Verkiezingen op 14 mei

In de aanloop naar de verkiezingen op 14 mei richt de regering zich steeds meer op de LGBTI+-gemeenschap in Turkije en valt de oppositie aan op de vraag of zij een “inclusieve” verklaring over de LGBTI+’s heeft afgelegd.

In een andere verklaring had Soylu gezegd: “Ik wil je niet misselijk maken door te zeggen dat ze alle seksuele geaardheden willen legitimeren; mannen en mannen, vrouwen en vrouwen, verder gaan. Weet je, als ze LGBT+Q zeggen, omvat het ook het huwelijk van dieren en mensen.”

Erdoğan had op 1 mei gezegd: “Onder leiding van Kılıçdaroğlu en zijn cohorten is de Republikeinse Volkspartij (CHP) een stormram geworden voor marginale organisaties, LGBT-voorstanders, globalisten en degenen die sektarisme proberen aan te wakkeren.”

Bron: Turkse media