President Recep Tayyip Erdoğan spreekt tegen de achtergrond van een Ottomaanse mehterband, in Ahlat, Bitlis, in het zuidoosten van Türkiye, 25 aug. 2022.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft in een vurige toespraak op donderdag, op de verjaardag van een historische veldslag 951 jaar geleden, de geschiedenis aangeboord en een beeld geschetst van de toekomst van Türkiye.

Erdoğan was in Ahlat, waar de Seltsjoekse Sultan Alparslan met zijn leger zijn kamp opsloeg voor hij ten strijde trok tegen een Byzantijns leger dat hen in aantal overtrof, om een evenement bij te wonen in deze Oost-Turkse stad om de gevallen soldaten te herdenken en de overwinning te vieren.

“Ahlat en Malazgirt vertegenwoordigen heel Turkije, met zijn verleden, aanwezigheid en toekomst. Zij zijn de sleutels om Anatolië tot ons eeuwige vaderland te maken,” zei Erdoğan, verwijzend naar het naburige Malazgirt waar in 1071 de Slag bij Manzikert werd uitgevochten.

De overwinning verstevigde de voortdurende Turkse heerschappij in het land waar kleine Turkse stammen binnendrongen voordat de Seltsjoeken hun heerschappij uitbreidden en uiteindelijk de Osmanen het volledig veroverden.

“Deze plaatsen zijn symbolen van onze opkomst, die onze vrienden vertrouwen inboezemde en onze vijanden angst inboezemde. Het zijn symbolen die de volgende generaties zullen herinneren aan de waarden die zij hebben en de prijs die (de natie) betaalt voor hun vaderland,” zei hij.

De viering van de noodlottige strijd tussen de Seltsjoeken en de Byzantijnse strijdkrachten begon eerder deze week en vrijdag zal Erdoğan naar verwachting nog meer evenementen in Malazgirt bijwonen.

De evenementen zijn niet langer low-key vieringen in Turkije, dat zijn verleden van overwinningen, van de Seltsjoeken tot de Ottomanen, wil omarmen met meer spectaculaire vieringen. In de afgelopen tien jaar stonden Malazgirt, nu een stad in de provincie Muş, en Ahlat, een district in de provincie Bitlis, in het middelpunt van de evenementen.

Erdoğan zei dat in Ahlat een filiaal van het Turkse presidentschap wordt gebouwd, “om echt de erfenis te erven van onze voorouders die Anatolië tot een thuisland voor onze natie hebben gemaakt.”

Jonge publiek

Erdoğan prees ook het jonge publiek dat de evenementen bijwoonde en zei dat hun omhelzing van Malazgirt en Ahlat “ons vertrouwen in de toekomst van een groot, sterk Türkiye heeft versterkt.”

“We ontwikkelen een visie waarin elk individu in dit land zich veilig kan voelen over zijn toekomst,” zei hij.

Erdoğan herdacht ook de verjaardag van Operatie Eufraatschild in Syrië, waarbij de Turkse Strijdkrachten (TSK) hielpen bij de bevrijding van door terreur geteisterde delen van Turkijes zuiderbuur.

“Ik wens succes aan onze soldaten die nog steeds in dienst zijn en ik wil de wereld vertellen dat onze strijd niet voorbij zal zijn totdat die plaatsen veilig zijn gemaakt,” zei hij, verwijzend naar Noord-Syrië waar Turkije naar verluidt een militaire operatie plant tegen YPG/PKK, een terroristische groepering die het land bedreigt.

“Wij trekken ons niets aan van die kwispelende vingers naar ons, terwijl zij operaties kunnen uitvoeren waar zij maar willen. Zoals we al eerder hebben gezegd, kunnen we daarheen gaan, op een nacht, plotseling,” zei de president, een vaak herhaalde spreuk die hij heeft gebruikt voor eerdere operaties.

“Wij buigen alleen voor Allah. Wij kennen geen enkele macht die ons tot ellende kan drijven,” zei hij.

Bron: Sabah