Foto: Een voorbeeld van enkele populaire Turkse TikTok-gebruikers

De onderzoeksraad voor financiële misdrijven (MASAK) zegt dat sinds januari 2021 ongeveer 82 miljoen dollar (TL 1,5 miljard) is overgemaakt naar TikTok-gebruikers in Turkije.

Het zei dat het geld werd verkregen door een beperkt aantal gebruikers, terwijl sommige accounts werden gebruikt voor het witwassen van geld en het financieren van terrorisme.

TikTok is met ongeveer 29 miljoen gebruikers massaal populair in Turkije, maar net als andere socialemediaplatforms kan het ook voor grootschalige fraude worden gebruikt.

De hostingdienst voor korte video’s wordt nu door MASAK onderzocht op beschuldigingen van het witwassen van geld.

Uit de eerste bevindingen blijkt dat sommige livestreamende TikTok-gebruikers “donaties” van anderen hebben verkregen en zelfs nepaccounts hebben aangemaakt voor donaties aan hun oorspronkelijke accounts, in een poging meer mensen te bewegen om te doneren aan het oorspronkelijke account.

Een andere bevinding is de toenemende verdenking dat accounts met een klein aantal volgers toch een enorme hoeveelheid donaties wisten te verzamelen hoewel hun livestreaming niets anders inhield dan een zwart scherm of een stilstaande foto.

MASAK zegt dat het vermoeden bestaat dat zij via gestolen creditcards worden “gedoneerd” en dus worden gebruikt voor het witwassen van geld.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat rekeningen die indirect of direct gelinkt zijn aan de terreurgroep Daesh grote bedragen aan donaties hebben binnengehaald.

Banden met terreur

MASAK zegt dat mensen die banden hebben met terreurgroepen het platform gebruiken om geld in te zamelen terwijl ze aan bewaking ontsnappen en geldoverdrachten vergemakkelijken.

Een soortgelijke zaak waarbij Twitch betrokken was, haalde eerder de krantenkoppen. In maart hielden de autoriteiten 18 verdachten aan in de tweede ronde van een recente operatie wegens beschuldigingen van fraude via Twitch.

Zij worden ervan beschuldigd te hebben samengewerkt met Twitch-gebruikers met een groot aantal volgers om hen met geld te belonen via gestolen credit- en debitcards.

Twitch accepteert alleen “bits”, een virtuele munteenheid, voor gebruikers om streamers financieel te onderschrijven. De verdachten gaven naar verluidt bits weg door met gestolen kaarten te betalen en ontvingen in ruil geld van streamers.

Bron: Sabah