De politie zei zondag dat een verdachte, die van de terreurgroep PKK de opdracht had gekregen een bos in het zuiden van Turkije in brand te steken, is opgepakt.

De verdachte, geïdentificeerd als A.K., werd opgepakt in Antalya waar hij het misdrijf zou uitvoeren.

De verdachte stond onder toezicht wegens zijn betrokkenheid bij de propaganda van de PKK en een tip aan de politie dat hij zwavelzuur probeerde te bemachtigen en een aanslag plande.

A.K., die vanuit de centrale provincie Kayseri in de mediterrane provincie aankwam, was werkzaam op een bouwterrein in Antalya. Hij werd aangehouden in het district Finike. De politie vond zwavelzuur en een kaart van Antalya na huiszoeking in zijn woning.

Ondervraagd door de politie, bekende A.K. zijn contacten met de terroristische groepering. Hij vertelde de politie dat een terrorist die hij kende als “Devran Rojhat”, die momenteel in Syrië verblijft, hem had opgedragen op verschillende plaatsen in Antalya brand te stichten.

Hij zei dat Devran Rojhat hem geld en video’s verschafte over het bouwen van handgemaakte apparaten die kunnen worden gebruikt bij het stichten van de bosbranden.

De PKK heeft een lange geschiedenis van het in brand steken van de bossen van Türkiye als methode om “wraak” te nemen op de Turkse staat en daarbij burgerslachtoffers te maken en het milieu te vernietigen.

Bosbranden, nog verergerd door de gevolgen van de klimaatverandering, bedreigen het altijd groene land van Turkije.

Tussen 2012 en 2021 is 226 845 hectare bos beschadigd of volledig verbrand, en meer dan 61% van dit verlies zal alleen al in 2021 plaatsvinden. Uit gegevens van het directoraat-generaal Bosbouw (OGM) blijkt dat de voorbije tien jaar in het hele land 27 150 bosbranden hebben gewoed.

De branden zijn weliswaar niet ongewoon, maar lijken te zijn toegenomen, wat te wijten is aan de sterke wind die de branden verspreidt en de verschroeiende temperaturen die de situatie nog verergeren.

Bron: Sabah