Turkse maffiabaas Sedat Peker en AKP-raadslid Zehra Taşkesenlioğlu

De Turkse maffiabaas Sedat Peker, die momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten woont, heeft een vermeend corruptienetwerk blootgelegd dat figuren omvat als de adviseurs van president Erdoğan, Serkan Taranoğlu en Korkmaz Karaca, voormalig hoofd van de Raad voor de Kapitaalmarkten (SPK), Ali Fuat Taşkesenlioğlu, regerend AKP-raadslid Zehra Taşkesenlioğlu en anderen.

De Turkse maffialeider Sedat Peker, die begin 2020 uit Turkije is gevlucht, heeft een nieuwe reeks beschuldigingen van corruptie geuit tegen hooggeplaatste leden van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP), waaronder de adviseurs van president Recep Tayyip Erdoğan, Serkan Taranoğlu en Korkmaz Karaca.

Peker beweerde in een reeks van 50 tweets dat Ali Fuat Taşkesenlioğlu, voormalig directeur van de door Gülenisten geleide Bank Asya, AKP-raadslid Zehra Taşkesenlioğlu, Erdoğans adviseur Serkan Taranoğlu, TOBB-lid Salih Orakcı en columnist Burak Taşçı van het dagblad Hürriyet zich hebben laten omkopen.

Peker beweerde dat Ali Fuat Taşkesenlioğlu en zijn zus Zehra Taşkesenlioğlu een steekpenning van 12 miljoen lira eisten van Mine Tozlu Sineren, de eigenaar van Marka Investment Holding, onder de naam van consultancy om de problemen van haar bedrijven op te lossen.

Zeggend dat de zakenvrouw Mine Tozlu Sineren weigerde te betalen, zei Peker dat de adviseur van President Erdoğan, Serkan Taranoğlu, haar bereikte en “consultancy” aanbood in een andere poging tot omkoping.

Peker deelde ook de screenshots van de correspondentie van de omkopingsonderhandelingen in kwestie.

Peker zei dat de columnist Burak Taşçı van het dagblad Hürriyet, als onderdeel van deze corruptie-organisatie, negatieve berichten schreef over de zakenlieden die hen niet bevielen, waaronder Sineren.

Bovendien bood Salih Orakcı, voormalig adviseur van ex-premier Binali Yıldırım, ook aan de problemen van Sineren’s bedrijven op te lossen, maar eiste hij dat hij als partner in een van haar bedrijven zou worden aangesteld, zodat hij niet als verdacht zou worden gezien.

Sineren aanvaardde de beschuldigingen op 27 augustus in een programma op de zender Halk TV, en zei: “Ik heb het elke keer gemeld aan staatsinstellingen, maar ik heb geen antwoord gekregen.”

“Eerlijk gezegd weet ik niet waar Sedat deze informatie vandaan heeft. Ik ken Sedat al heel lang, maar we hebben elkaar al een paar jaar niet meer gesproken. Waar heeft hij deze informatie vandaan?” voegde ze eraan toe.

Nadat de beschuldigingen op de sociale media enorme reacties losmaakten, kondigden de oppositiepartijen aan dat zij strafklachten zullen indienen over wat Peker heeft gezegd.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaorğlu, kondigde aan dat zijn partij op 29 augustus een strafklacht zal indienen en eist dat de openbare aanklagers actie ondernemen.

Kılıçdaroğlu gaf ook commentaar op de kwestie in een programma dat op 27 augustus laat op tv-kanaal Habertürk werd uitgezonden: “Alle beweringen van Sedat Peker zijn waar. Omdat hij een van de betrokken partijen is. Hij zegt ‘wij hebben het gedaan’.”

Oppositiepartij Democratie en Vooruitgang Partij (DEVA) wetgever Mustafa Yeneroğlu tweette:

“We weten dat de rechterlijke macht momenteel in dienst staat van de regering. Maar om een aantekening van de geschiedenis te maken, zullen we een strafklacht indienen tegen de mensen die genoemd worden in de verklaringen die Sedat Peker vandaag heeft afgelegd. Natuurlijk zullen er op een dag verantwoordelijke aanklagers zijn die achter deze schanddaden aanzitten.”

Peker, die zich momenteel in de Verenigde Arabische Emiraten bevindt, had eerder al verschillende video’s van een uur op YouTube gezet om zijn kijkers te vertellen over de vermeende illegale handelingen van politici, in het bijzonder van minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, voordat hij door de autoriteiten van Dubai werd gewaarschuwd om uit veiligheidsoverwegingen geen video’s meer op te nemen.

Bron: Turkse media