Bemanningen halen slachtoffers uit het wrak, in Bursa, in het noordwesten van Türkiye, 28 aug. 2022

Vijf mensen kwamen om het leven en 38 anderen raakten gewond toen een bus zondag in de noordwestelijke Turkse provincie Bursa in een klif stortte.

De bus was op weg van de provincie Kütahya naar het district Mudanya van Bursa en vervoerde een groep toeristen naar de kuststad.

Onder de omgekomen slachtoffers waren de chauffeur en vier passagiers. Er werd een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeval dat plaatsvond in een bebost gebied nabij het district Inegöl van Bursa.

Vorige week kwamen 34 mensen om het leven bij twee ongevallen in de provincies Gaziantep en Mardin in respectievelijk het zuiden en het zuidoosten van Turkije, toen vrachtwagens en een bus in botsing kwamen met voertuigen die eerder betrokken waren bij kleinere ongevallen.

In Turkije eisen verkeersongevallen elk jaar het leven van honderden mensen. Uit gegevens van de verkeersafdeling van de Turkse politie blijkt dat in de eerste zes maanden van 2022 bij verkeersongevallen 920 mensen om het leven zijn gekomen en 127.619 gewond zijn geraakt.

De belangrijkste oorzaak van de ongevallen waren bestuurdersfouten. In dezelfde periode werden in het hele land in totaal 88.000 ongevallen gemeld, waarbij bijna 70.000 auto’s en meer dan 25.000 motorfietsen betrokken waren.

De meeste ongevallen gebeurden in woonwijken, de rest in dunbevolkte plattelandsgebieden of langs snelwegen.

Fouten van de bestuurder stonden bovenaan de lijst van oorzaken van ongevallen, terwijl ongeveer 10 316 ongevallen het gevolg waren van fouten van voetgangers.

Bron: Sabah