Mannen groeten elkaar voor de Turkse vlag en de foto van Mustafa Kemal Ataturk, de stichter van het moderne Turkije, op de luchthaven Ataturk in Istanbul, Turkije

De dichtstbevolkte provincie van Turkije, Istanbul, is gekozen tot de op negen na vuilste stad ter wereld wat betreft de hoeveelheid stikstofdioxide (NO2) in de lucht, zo blijkt uit een Amerikaans rapport.

“De limiet van stikstofdioxide in kubieke meters zou rond de 10 microgram moeten liggen. Maar er is 35,3 microgram NO2 in kubieke meter in Istanbul,” blijkt uit een rapport van het U.S. Health Effects Institute.

Het instituut voerde het rapport met de naam “Air Quality in Cities and Health” uit in een drie jaar durend onderzoek, waarbij de NO2-gegevens in steden over de hele wereld tussen de jaren 2010 en 2019 werden onderzocht.

Het rapport zei dat volgens de NO2 hoeveelheid, de vuilste stad Shanghai, China is, gevolgd door Moskou, Rusland, en Teheran, Iran.

Sint-Petersburg in Rusland en Beijing in China zijn de twee steden op de lijst van de “Top 5 vuilste steden”.

“De allereerste reden voor de accumulatie van stikstofdioxide in de lucht is de uitlaatrook,” vertelde Melike Yavuz, een expert op het gebied van volksgezondheid, aan het dagblad Milliyet op 29 augustus.

Ze vindt het resultaat van het rapport “normaal”, gezien het aantal voertuigen in het verkeer in Istanbul.

Het aantal voertuigen bereikte 4,7 miljoen in maart, een aantal dat een vierde van de stadsbevolking vertegenwoordigt.

“Het inademen van NO2 zou de ademhalingswegen van mensen beschadigen”, zei Yavuz.

“Kinderen en ouderen lopen een groot risico. Het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van infecties aan de luchtwegen kan stijgen.”

Een ander probleem dat NO2 kan veroorzaken wanneer het in contact komt met zwaveldioxide in de lucht is “zure regen”.

“De slechte effecten van stikstofdioxide op het menselijk lichaam kunnen in toenemende mate toenemen,” voegde zij eraan toe.

Bron: Hürriyet