TikTok is een van de grootste sociale mediaplatforms. Dat wekt de indruk dat influencers op het platform bijzonder goed verdienen.  

Een van die influencers, Ahsen of Lazkizi, leeft in Turkije en zou grote bedragen verdienen met TikTok. Volgens de Turkse krant Metropol Haber zou Ahsen gemiddeld 166.000 Turkse lira (5.252 euro) verdienen tijdens een live-uitzending op TikTok.

In een recente uitzending zou de influencer zo’n 100.000 Turkse Lira (3.164 euro) verdiend hebben in de vorm van zogenaamde gifts. Bekijk hier de beelden.

Gift schenken tijdens livestream

Als je een livestream bekijkt op TikTok, zie je om de zoveel tijd een soort filter verschijnen in beeld. Dit kan bijvoorbeeld een cowboy hoed zijn die de influencer opkrijgt, een grappig snorretje of een bril.

Zo’n gift is een cadeautje in de vorm van een symbool van iets leuks, zoals een roosje of een diamant, waarvoor je geld moet betalen.

Deze gifts kunnen de creators achteraf natuurlijk niet daadwerkelijk gebruiken. Wel hebben alles gifts een waarde, het kost ook geld om een gift te schenken tijdens een livestream.

Aan het einde van de livestream ontvangt de streamer het bedrag dat ze hebben verzameld aan gifts tijdens de livestream. Het platform verdient er ook een hoop aan.

Het geld dat de creator verdient wordt omgezet in digitale diamantjes, deze kun je dan weer laten uitbetalen door TikTok. De diamantjes worden uitgedeeld op basis van populariteit.

Flink gegroeid

TikTok is de afgelopen jaren flink gegroeid en heeft inmiddels meer dan 1 miljard actieve gebruikers. Vooral jongeren gebruiken het sociale medium.

Het verzet tegen de app groeit ook. In Europa vrezen sommige mensen en organisaties dat de eigenaar van TikTok, het Chinese ByteDance, gebruikers bespioneert voor de Chinese overheid.

Steeds meer Nederlandse bedrijven en overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en de politie, weren daarom de app op telefoons van ambtenaren.

De app zou ook verslavend zijn voor jongeren. Om die reden vergrendelt TikTok de app tegenwoordig voor minderjarige gebruikers die op een dag langer dan zestig uur van de app gebruikmaken.

Gezamenlijk inkomen

Volgens Forbes hebben de top tien best verdienende TikTok sterren een gezamenlijk inkomen van 50,2 miljoen euro.

Dat geeft al een eerste indicatie hoe TikTok verdient ten opzichte van andere platforms. De meest verdienende Youtuber bijvoorbeeld, MrBeast, verdient in een jaar 49,3 miljoen.

De tien best verdienende TikTok sterren verdienen dus gezamenlijk evenveel als de nummer één van Youtube.

Echter kost het MrBeast wel een stuk meer om zijn video’s te maken. Terwijl de TikTok sterren vaak wat danspasjes doen op de populairste muziek van dat moment, blaast MrBeast huizen op met vuurwerk en rijdt hij goederentreinen de afgrond in.

Bron: Turkse media