Het uit Syrië aangevoerde ijzer van slechte kwaliteit heeft een belangrijke rol gespeeld bij de grote vernielingen die de door de aardbeving getroffen steden begin februari hebben ondergaan, aldus geologen.

In veel ingestorte gebouwen in het bevingsgebied werd ijzer uit Syrië gebruikt dat goedkoper was en van slechte kwaliteit, aldus deskundigen tijdens hun presentaties aan de parlementaire onderzoekscommissie voor aardbevingen.

“Het ijzer van de meeste gesloopte gebouwen is niet van Turkse makelij. Ze hebben Syrisch ijzer gebruikt omdat dat goedkoop was. De duurzaamheid van dit ijzer is niet eens de helft van het ijzer dat hier wordt geproduceerd,” zei Mustafa Kumral van de Technische Universiteit van Istanbul (İTÜ).

De meeste gebouwen die zijn ingestort tijdens de aardbevingen in de regio zijn gebouwd vóór 2000, ‘beweerde’ Kumral.

Een andere deskundige, Hasan Sözbilir, merkte ook op dat het mechanisme voor de inspectie van structuren moet worden herzien, en voegde eraan toe dat het essentieel is om versterkingswerken in het huidige gebouwenbestand zo snel mogelijk te voltooien.

Sözbilir lichtte de commissie in over de permanente woningen waarvan de bouw aan de gang is en verklaarde dat de werknemers een opleiding over de bouw moeten krijgen.

“Bouwen op de actieve breuklijnen is een essentieel probleem. Als er een breukwet wordt ingevoerd, kunnen we de actieve lijnen vermijden,” verklaarde Sözbilir.

Het is noodzakelijk om het risico van vloeibaar worden te elimineren, voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet