Turkije heeft 710 miljard kubieke meter gasreserves ontdekt

Turkije zal in mei beginnen met de levering van gas uit zijn offshorevondsten aan huishoudens, een maatregel die naar verwachting gedurende 35 jaar in hun behoeften zal voorzien, aldus minister van Energie Fatih Donmez.

Het Turkse staatsbedrijf BOTAS zal het gas volgende maand aan de huishoudens leveren zodra de controles zijn afgerond, vertelde Donmez zaterdag in een interview aan de particuliere omroep CNNTurk.

De minister zinspeelde ook op mogelijke kortingen op energierekeningen in de aanloop naar de algemene verkiezingen op 14 mei, waarbij president Recep Tayyip Erdogan zich kandidaat stelt voor herverkiezing. Erdogan zal op 20 april “goed nieuws” aankondigen, zei Donmez.

Een ernstige crisis in de kosten van levensonderhoud heeft de populariteit van Erdogan en zijn regerende AK-partij geschaad.

De Turkse leider heeft energievondsten aangeprezen als oplossing voor de economische kwetsbaarheid van het land, waaronder een hoge energie-importrekening die in buitenlandse valuta wordt betaald.

Ondanks overheidssubsidies hebben de elektriciteits- en verwarmingsrekeningen een tol geëist van Turkse huishoudens en bedrijven, te midden van de huidige Russische invasie in Oekraïne.

Volgens Donmez levert Rusland ongeveer een derde van de Turkse aardgasbehoefte, terwijl 30% van de energierekening van 350 miljard dollar die het land vorig jaar invoerde, betrekking had op energie.

Ongeveer 710 miljard kubieke meter aardgasreserves zijn naar schatting ontdekt in offshore velden, voornamelijk in het Sakarya-veld. De vondst is 500 miljard dollar waard op basis van de huidige marktprijzen, zei de minister.

Bron: Sabah