Turkije sluit luchtruim voor vluchten van en naar Noord-Irak vanwege terreurrisico

Türkiye heeft met ingang van 3 april zijn luchtruim gesloten voor vliegtuigen die landen/stijgen op de internationale luchthaven van Sulaymaniyah in Irak.

Dat deed het land naar aanleiding van de intensivering van de activiteiten van de PKK in de regio, aldus de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Tanju Bilgiç.

“Het Turkse luchtruim is met ingang van 3 april gesloten voor vliegtuigen die landen of opstijgen op de internationale luchthaven van Sulaymaniyah in Irak.”

“Het besluit is genomen naar aanleiding van de intensivering van de activiteiten van de terroristische organisatie PKK in Sulaymaniyah, de infiltratie van de terroristische organisatie in de luchthaven en de daaruit voortvloeiende bedreiging van de veiligheid van de vluchten”, aldus Bilgiç in een schriftelijke verklaring van 5 april.

Het besluit geldt aanvankelijk tot 3 juli 2023 en zal opnieuw worden geëvalueerd in het licht van de ontwikkelingen die in de aanloop naar die datum nauwlettend zullen worden gevolgd, aldus de woordvoerder.

Het verbod komt er nadat vorige maand in Noord-Irak een helikopter met PKK-terroristen aan boord is neergestort.

Het toestel was gekocht door een groep binnen de politieke partij Patriottische Unie van Koerdistan (PUK), zei de premier van de Koerdische regionale regering (KRG) Masrour Barzani.

“Eigenlijk is de helikopter gekocht door een groep binnen de Patriottische Unie van Koerdistan [PUK], maar we weten niet hoe het in handen is gekomen van de SDF [de Syrische Democratische Strijdkrachten],” zei hij.

Vermoedelijke terroristen hebben de luchthaven van Suleimaniya geïnfiltreerd en bedreigen zo de veiligheid van de vluchten, aldus Ankara, hiermee verwijzend naar de PKK.

De PKK, die gevestigd is in Noord-Irak, pleegt al tientallen jaren terreuraanslagen in Turkije. De terreurbeweging wordt door Turkije, de Verenigde Staten en de EU beschouwd als een terroristische groepering.

Bron: Hürriyet