Twee helikopters die vorige week zijn neergestort in de regio Duhok in Irak hebben mogelijk een geheime luchtcorridor blootgelegd voor het vervoer van hooggeplaatste leden van de PKK tussen Irak en Syrië.

Functionarissen van de Iraakse regionale regering zeiden dat de helikopters die woensdag neerstortten PKK-leden vervoerden.

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), geleid door PKK-gelieerde groepen, zeiden vorige week dat negen van hun leden omkwamen bij de crash van de Eurocopter AS350-helikopter.

De door de VS gesteunde SDF zei dat het zijn antiterreureenheden overbrengt naar de regio in Irak om zijn gevechts- en veiligheidscapaciteit te vergroten.

Vermoedelijke rol van de VS

De spanningen tussen de regeringspartijen van de KRG over de parlementsverkiezingen en de olie-inkomsten zijn de laatste tijd hoog opgelopen.

Turkse bronnen zeiden dat de Turkse regering wel de bewegingen van beide vliegtuigen in het Iraakse luchtruim kon volgen, maar niet de passagierslijsten.

De bronnen voegden eraan toe dat dergelijke vluchten alleen konden plaatsvinden met medeweten van de Amerikaanse regering, aangezien de Amerikaanse strijdkrachten het Syrische en Iraakse grondgebied controleren.

“Deze vluchten gaan al twee jaar door, maar waren niet geregistreerd,” zei een van de bronnen.

“Niet-geregistreerde vluchten leiden tot speculaties dat PKK-terroristen illegaal tussen Iraaks en Syrisch grondgebied zijn vervoerd, met coördinatie van de VS en Irak.”

Woordvoerder van het Pentagon Luchtmacht Brig.Gen. Patrick Ryder beantwoordt vragen tijdens een briefing in het Pentagon in Arlington

De Verenigde Staten hebben niets te maken met de twee helikopters die in Noord-Irak zijn neergestort met PKK/YPG-terroristen aan boord; zei het Pentagon dinsdag terwijl de debatten over het mysterieuze incident voortduren.

Op de vraag van een verslaggever van Anadolu Agency of de VS een militaire rol had in de vermeende training van de helikopterpiloten en of fondsen die bij de missie zijn gebruikt door de VS zijn verstrekt, zei Pentagon woordvoerder Brig. Gen. Pat Ryder dat de SDF haar operaties uitvoert, waarbij de YPG/PKK met haar label in Syrië wordt aangeduid.

AA vroeg ook hoe zeker de VS ervan waren dat de YPG door Washington verstrekte middelen niet zou gebruiken tegen haar NAVO-bondgenoot Turkije.

Omdat hij niet anders kon garanderen, zei Ryder alleen: “We trainen veel strijdkrachten over de hele wereld, waarvan velen hun eigen operaties uitvoeren. Maar nogmaals, in dit geval waren we niet betrokken.”

De helikopter stortte neer in de regio Duhok tijdens de Nevruz-viering afgelopen woensdag, terwijl hij vanuit het noorden van Syrië en het Iraakse Sulaymaniyah vloog.

De eerste bevindingen van de terrorismebestrijdingseenheid van de Koerdische regionale regering van Irak (KRG) gaven aan dat het om één helikopter ging, een Eurocopter AS350-helikopter die in Frankrijk is ontworpen en geproduceerd. Enkele van de slachtoffers waren PKK-terroristen.

Een dag later bevestigde de KRG ook dat er minstens vijf mensen aan boord waren, waaronder PKK-leden.

Geen Turkse helikopter

Later ontkrachtte Ankara in diverse berichten op sociale media de beschuldigingen dat een helikopter van de Turkse strijdkrachten (TSK) in Noord-Irak zou zijn neergestort.

Tegelijkertijd zei minister van Defensie Hulusi Akar dat aanhangers van de PKK “opnieuw op heterdaad zijn betrapt” door helikopters aan terroristen te geven.

“Zij moeten weten dat deze inspanningen (van steun) zinloos zijn. Onze strijd tegen het terrorisme zal doorgaan totdat de laatst overgebleven terrorist is uitgeschakeld”, aldus Akar.

Na de crash ontkenden de VS dat zij helikopterpiloten opleidden voor hun PKK-partners in Syrië.

In tegenstelling tot het rapport van de KRG, kondigde de YPG/PKK aan negen “elite” strijders te hebben verloren, waaronder een zogenaamde commandant, toen twee helikopters neerstortten.

Ze identificeerden de gedode commandant als Sherfan Kobani, een neef van de topcommandant van de YPG, Mazloum Abdi.

Bloedige oorlog

De PKK voert sinds de jaren tachtig een bloedige terreurcampagne tegen Turkije en wordt door Ankara, de Verenigde Staten en de Europese Unie beschouwd als een terroristische groepering.

De terroristen hebben veilige havens in Noord-Irak en Syrië en voeren regelmatig aanslagen uit op Turkse bodem en in lokale gebieden.

Zij zijn verantwoordelijk voor de dood van meer dan 40.000 mensen, onder wie vrouwen, kinderen en zuigelingen.

Bron: Sabah