Pervin Buldan en Kılıçdaroğlu

De alliantie onder leiding van de Democratische Volkspartij (HDP) – de politieke vleugel van de terroristische PKK – heeft woensdag verklaard dat zij geen kandidaat zal stellen voor de Turkse verkiezingen, dagen na een ontmoeting met oppositiekandidaat Kemal Kılıçdaroğlu.

De covoorzitters van de Democratische Volkspartij (HDP), Pervin Buldan en Mithat Sancar, en hun partners in de Alliantie voor Arbeid en Vrijheid deden de aankondiging in een openbare toespraak in Istanbul.

“Wij verklaren aan het publiek dat wij geen kandidaat zullen hebben bij de presidentsverkiezingen”, aldus Buldan, die zei dat dit te wijten was aan de aanhoudende corruptie, kwesties in verband met vrouwenrechten en het gebrek aan basisrechten en vrijheid als gevolg van het eenmansbestuur in Turkije.

“Bij de presidentsverkiezingen zullen wij onze historische verantwoordelijkheid tegen het eenmansbewind nemen”, vervolgde zij.

Buldan zei dat democratisering alleen mogelijk is door een parlement te creëren dat de problemen oplost, waaronder de Koerdische kwestie en de rechten van vrouwen, zoals zij maandag samen met Kilicdaroglu verklaarde.

Kilicdaroglu, Buldan en Sancar kwamen maandag bijeen om te praten over mogelijke samenwerking bij de komende Turkse verkiezingen op 14 mei, tegen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Het besluit om geen kandidaat te stellen wordt gezien als een aanwijzing dat zij hem steunen bij de verkiezingen.

De drie hadden benadrukt hoe belangrijk het is dat Koerdische kwesties in het parlement worden opgelost, en voegden eraan toe dat “het parlement het aanspreekpunt is om tot een democratische oplossing voor de Koerdische kwestie te komen”.

Erdogan is de presidentskandidaat van de Volksalliantie tussen zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar rechtse bondgenoot Nationalistische Bewegingspartij (MHP), die de meerderheid heeft in de huidige zittingsperiode van het parlement.

Kilicdaroglu is de leider van de Turkse oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), en de kandidaat van de “Nationale Alliantie” (vroeger bekend als de Tafel van 6).

De HDP wordt door velen geprezen als de koning van de komende verkiezingen, ondanks de mogelijke ontbinding door het Turkse constitutionele hof.

In 2021 diende de hoofdaanklager van Turkije bij het grondwettelijk hof een aanklacht in om de HDP te laten ontbinden wegens vermeende banden met de PKK. De zaak loopt nog en de volgende zitting is gepland voor 11 april.

Het Turkse constitutionele hof verwierp woensdag een verzoek van de HDP om de zitting uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen.

Bron: Takvim