Ten minste 1.498 mensen stierven maandag in Turkije toen twee zware aardbevingen en 130 naschokken het zuidoosten van het land troffen, zeiden ambtenaren.

De ambtenaren zeiden dat 1.498 mensen waren gedood en 8.533 anderen gewond waren geraakt na de aardbevingen, die voelbaar waren in 11 provincies, waaronder Malatya, Şanlıurfa, Osmaniye en Diyarbakır, hoewel het dodental veel hoger dreigde te worden door de zware schade.

Volgens het rampenagentschap van het land is de sterke aardbeving ontstaan in de zuidelijke provincie Kahramanmaraş.

Türkiye’s Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) zei dat de beving van 7,7 magnitude toesloeg om 4.17 uur (1:17 uur GMT) en gecentreerd was in het Pazarcık district.

De beving vond plaats op een diepte van 7 kilometer. Ze werd gevolgd door een beving van 6,4 magnitude die het zuidoosten van de provincie Gaziantep trof.

Een derde aardbeving met een kracht van 6,5 trof ook Gaziantep. De eerste aardbeving werd ook gevoeld in andere zuidoostelijke provincies, waaronder Diyarbakır en buurlanden waaronder Libanon en Syrië.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft via Twitter beterschapswensen overgebracht aan de burgers die door de eerste aardbeving zijn getroffen.

Hij voegde eraan toe dat AFAD en andere eenheden “alert zijn”.

Hij merkte op dat er onmiddellijk reddingsteams naar de door de aardbeving getroffen provincie zijn gestuurd.

“Ons ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid, de AFAD, de provinciale besturen en alle andere instellingen zijn snel met hun werk begonnen.”

President Erdoğan, die bij het voorzitterschap van de AFAD aankwam om de studies over de aardbeving van 7,7 magnitude te coördineren, en voegde eraan toe:

“Volgens de bevindingen tot nu toe zijn 1.014 van onze burgers omgekomen en 7.634 van onze burgers gewond geraakt. Het aantal mensen dat van onder het puin is gered is opgelopen tot 2.470. Het aantal gesloopte gebouwen bedraagt 2.834.”

Verwoestingen

“De aardbeving veroorzaakte verwoestingen in Kahramanmaraş, evenals in de provincies Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa en Adana,” merkte Erdoğan op.

”Ondanks kleine schade in andere provincies relatief dicht bij het aardbevingscentrum, is het duidelijk dat de echte vernietiging hier heeft plaatsgevonden.”

“Ernstige verwoestingen hebben zich ook voorgedaan in de steden van onze zuidelijke buur Syrië, dicht bij onze grenzen. Onze staat heeft met al zijn instellingen actie ondernomen sinds de aardbeving plaatsvond.”

Bron: Sabah