De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft een van zijn belangrijkste adviseurs ontslagen.

Een van de economische adviseurs van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is opgestapt na nieuwe beschuldigingen van corruptie door een verbannen misdaadbaas die ooit dicht bij regeringskringen stond.

Erdoğan vertelde donderdag op een bestuursvergadering van zijn regerende AK Partij dat hij presidentiële adjudant Serkan Taranoğlu had ontslagen, volgens functionarissen die bekend zijn met de zaak.

Bij het vermeende complot zijn ook betrokken een voormalig hoofd van de Raad voor de Kapitaalmarkten, Ali Fuat Taşkesenlioğlu, en zijn zus, AKP-wethoudster Zehra Taşkesenlioğlu.

Foto: Zehra Taşkesenlioğlu (links) en Serkan Taranoğlu (rechts)

Erdogan’s ontslag van Serkan Taranoğlu kwam dagen nadat twee van Turkijes leidende oppositiepartijen, CHP en IYI Partij, aanklagers hadden verzocht om een onderzoek in te stellen naar beschuldigingen van omkoping tegen Taranoğlu en Ali Fuat Taşkesenlioğlu, het voormalige hoofd van de markttoezichthouder.

De Turkse openbare aanklagers hebben nog niet besloten of zij een onderzoek zullen instellen of de beschuldigingen zullen verwerpen.

Als een onderzoek wordt ingesteld, kan dat de druk op Erdoğan opvoeren in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in juni, terwijl zijn goedkeuringscijfers op een historisch dieptepunt staan.

De markttoezichthouder heeft elk vergrijp ontkend in zijn reactie op de beschuldigingen van corruptie door de leider van de criminele bende Sedat Peker op zijn Twitter-account ongeveer een week geleden.

Taranoğlu en Taşkesenlioğlu konden niet worden bereikt voor commentaar en hebben tot dusver niet gereageerd op de beschuldigingen.

De beschuldigingen tegen het tweetal betreffen onder meer het uitoefenen van invloed en omkoping.

Ze zijn afkomstig van Twitterberichten van Peker, die in de Verenigde Arabische Emiraten woont en invloed heeft op de publieke opinie in Turkije – ook onder de aanhangers van Erdogan.

Sinds vorig jaar post hij op Twitter over Turkse topambtenaren om corruptie in de binnenste kring en het kabinet van de president aan de kaak te stellen.

Peker heeft gezegd dat hij zal doorgaan met het posten van bewijzen van wangedrag onder topambtenaren.

Peker, die naar verluidt in de Verenigde Arabische Emiraten woont nadat hij begin 2020 Turkije ontvluchtte, begon onlangs nieuwe beschuldigingen van diefstal te tweeten onder de naam Deli Cavus, of Gekke Sergeant.

Zijn nieuwe beschuldigingen werden geuit in 50 tweets op 27 augustus, ondersteund door vermeende screenshots van WhatsApp-gesprekken die deel uitmaakten van een vermeende regeling om 12 miljoen Turkse lira ($ 660.000) af te persen van Mine Tozlu Sineren, de eigenaar van Marka Investment Holding.

Bron: Turkse media