In een bericht gedeeld op sociale media, heeft Kemal Kılıçdaroğlu gezegd dat Rusland achter het sekstape-schandaal zat dat leidde tot Muharrem İnce’s terugtrekking uit de presidentiële race.

Kılıçdaroğlu waarschuwde Rusland zich niet te bemoeien met Turkse binnenlandse aangelegenheden en zei: “Als je onze vriendschap wilt na 15 mei, trek dan je handen af van de Turkse staat.”

Kemal Kılıçdaroğlu, de presidentskandidaat van de Nationale Alliantie van de oppositie en leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft beweerd dat Rusland achter het sekstape-schandaal rond de leider van de Nationale Partij, Muharrem İnce, zit.

Kılıçdaroğlu deelde zijn boodschap op sociale media, zowel in het Turks als in het Russisch.

“Beste Russische vrienden, jullie zitten achter de montages, complotten, Deep Fake inhoud, tapes die gisteren in dit land naar buiten kwamen. Als jullie onze vriendschap willen na 15 mei (in de nasleep van de verkiezingen), trek dan jullie handen af van de Turkse staat. Wij staan nog steeds voor samenwerking en vriendschap,” zei Kılıçdaroğlu.

İnce trok zich op 11 mei terug uit de presidentiële race, en zei dat “(de belangrijkste oppositie) geen excuses zal hebben als ze de verkiezingen verliezen.” De stap van de politicus kwam na beschuldigingen dat een op het internet uitgelekte sekstape aan İnce toebehoorde.

Vervolgens beweerden vele georganiseerde sociale media accounts dat Kılıçdaroğlu een dergelijke methode had gebruikt om İnce te dwingen zich terug te trekken uit de presidentiële race en zei dat president Recep Tayyip Erdoğan moest worden gesteund.

In een toespraak op 11 mei betoogde Erdoğan ook dat Kılıçdaroğlu een rol heeft gespeeld in het besluit van İnce en opnieuw terroristische retoriek heeft gebruikt om het imago van de oppositie te bezoedelen.

Eerder had Erdoğan Toprak, een oude vriend van Kılıçdaroğlu en CHP-adviseur die de verkiezingscampagne leidt, gezegd dat zij berichten ontvingen dat Rusland zich met de Turkse verkiezingen bemoeide en dat zij zich daarover zorgen maakten.

Sekstape

De Turkse presidentskandidaat Muharrem İnce heeft zich teruggetrokken uit de race na het vrijgeven van een vermeende sekstape, waardoor de kansen op succes voor andere kandidaten toenemen in een race die volgens de peilingen dicht bij elkaar zal liggen.

İnce, een tweevoudig presidentskandidaat die ook verloor van Recep Tayyip Erdoğan in 2018, trok zijn kandidatuur in slechts enkele dagen voor de meest belangrijke verkiezing van Turkije in een generatie, zeggende: “Ik bood Turkije een derde optie, een derde weg. We konden niet slagen met deze manier.”

De voormalige schooldirecteur en oud-lid van de Republikeinse Volkspartij (CHP) zei dat een vermeende sekstape die online circuleert een deepfake was, met behulp van beelden die afkomstig zijn van “een Israëlische pornosite”.

Opiniepeilingen geven aan dat de stemming voor het presidentschap nipt zal zijn, waarbij elke kandidaat in de eerste ronde meer dan 50% moet halen om zonder meer te winnen, of twee weken later met een tweede ronde te maken krijgt.

İnce had een kleine populariteitspiek in de peilingen, waarin hij een piek bereikte van ongeveer 10% van het totale stemmenaandeel, en daalde meer recent tot bijna 2% in sommige peilingen.

Hoewel het lang onwaarschijnlijk leek dat İnce zou winnen, was zijn slinkende stemaandeel toch voldoende om ervoor te zorgen dat de presidentiële race naar een finale zou gaan, een scenario dat volgens waarnemers Erdoğan zou kunnen bevoordelen.

İnce richtte twee jaar geleden zijn afgescheiden partij Memleket op na twee mislukte pogingen om partijvoorzitter van de CHP te worden en een mislukte presidentsverkiezing. Kılıçdaroğlu leidt de CHP sinds 2010 en staat aan het hoofd van een coalitie van zes oppositiepartijen die Erdoğan hoopt te verslaan na 20 jaar aan de macht te zijn geweest.

Uren nadat İnce uit de race was gestapt, nodigde Kılıçdaroğlu hem uit om zich bij de oppositiecoalitie aan te sluiten door een link naar een klassieke Turkse ballade te tweeten.

“Laten we de oude wrok opzij zetten,” zei hij tegen zijn voormalige rivaal. Naar verluidt heeft Oğan een geplande rally afgezegd en een vergadering van zijn adviseurs belegd, maar partijfunctionarissen verklaarden dat hij geen plannen had om zich terug te trekken.

“Wat ik in deze laatste 45 dagen heb gezien, heb ik in 45 jaar niet gezien,” zei İnce.

Bron: Turkse media