Kerem Kınık

Het hoofd van de Turkse Rode Halve Maan, Kerem Kınık, is naar verluidt afgetreden na toenemende kritiek op hem voor de verkoop van tenten aan een civiele hulporganisatie enkele dagen na de dodelijke aardbevingen van 6 februari die meer dan 50.000 mensen in het zuiden van Turkije het leven kostten.

De Turkse media meldden het ontslag van Kınık laat in de middag op 12 mei. Zijn ontslag kwam nadat president Recep Tayyip Erdoğan zijn kritiek op Kınık had geuit in een televisieverklaring laat op 11 mei.

“Deze kwestie heeft mij ernstig bedroefd. De Rode Halve Maan kan geen tenten verkopen. Deze fout moet snel worden hersteld”, aldus Erdoğan.

De verkoop door de Turkse Rode Halve Maan van 2.050 tenten in haar magazijn aan AHBAP, een lokale hulporganisatie, in de eerste dagen van de bevingen had een debat op gang gebracht.

De 2.050 tenten zonder logo, die eerder voor een buitenlandse organisatie waren geproduceerd en zich op dat moment in het magazijn bevonden, werden tegen kostprijs aan AHBAP verkocht, verklaarde Kerem Kınık, algemeen directeur van de Rode Halve Maan.

Vermeende verkoop

Hij lag onlangs steeds meer onder vuur vanwege een vermeende verkoop van broodnodige tenten aan de onafhankelijke hulporganisatie AHBAP na de aardbevingen die in het zuidoosten van Turkije meer dan 50.000 doden en miljoenen ontheemden en daklozen veroorzaakten.

In zijn verdediging tegenover een parlementaire controlecommissie in maart beweerde hij dat noch hij noch de voorzitter van AHBAP “enig idee” had gehad van de verkoop.

“Als ze het mij hadden gevraagd, had ik ze de tenten niet naar AHBAP laten sturen”, betoogde hij.

Op de vraag of hij dezelfde dag zou aftreden, had hij benadrukt dat hij “niet zou handelen op basis van geruchten”.

President Recep Tayyip Erdoğan ging eerder deze week persoonlijk in op de controverse en uitte zijn verdriet en ongenoegen over het incident.

“De Rode Halve Maan kan zich niet bezighouden met dergelijke zaken. Deze fout moet worden rechtgezet”, benadrukte hij.

“Omdat we de Rode Halve Maan hebben aangemoedigd om actiever te worden in het vervaardigen van tenten, hadden ze niet de minste moeite moeten doen als het om tenten gaat.”

Bron: Hürriyet