Murat D. (53)

Een arbeidsconflict tussen werknemers uit Turkije in een politiek gespannen omgeving heeft geleid tot de dood van twee mensen in de Mercedes-fabriek in Stuttgart.

Een dubbele moord in een Duitse Mercedes-fabriek nabij Stuttgart is wellicht het gevolg van een dispuut tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. Dat schrijven Duitse media.

Er zouden naar aanleiding van de verkiezingen spanningen ontstaan zijn tussen de 53-jarige dader en zijn twee slachtoffers, die allemaal Turken zijn.

Een ontslagen werknemer, Murat D., schoot twee teamleiders dood. De verdachte werd in hechtenis genomen en de politie startte een onderzoek.

Een 53-jarige werknemer Murat D., schoot twee teamleiders (Özkan en Ayhan) dood met wie hij ruzie kreeg in de Mercedes-fabriek in Sindelfingen, Baden-Württemberg in Duitsland. De verdachte werd kort daarna opgepakt.

De beide doden waren mannen en 44 jaar oud. Hoewel de politie geen verklaring heeft afgelegd over de reden van de moorden, schreef de website van de krant Junge Freiheit op basis van spraakberichten van enkele werknemers in de fabriek dat de gebeurtenissen begonnen met een discussie tussen twee “pro-Erdoğan” teamleiders in de fabriek en de verdachte, die een tegenstander van Erdoğan is. Toen de discussie overging in een gevecht, pakte de verdachte zijn pistool en schoot acht keer op de twee.

Bondsminister van Landbouw en Groenen politicus met Turkse afkomst deelde een tweet over het gebeuren.

Özdemir schreef “Wat een verschrikkelijk nieuws uit #Sindelfingen. Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden van de overledenen. Ik wens de gewonden een spoedig herstel toe.”

Yücel Özdemir, een correspondent van de krant Evrensel, schreef dat de gebeurtenissen begonnen met M.D. die bekend staat als tegenstander, die een reactie toonde op Özcan K. en Ayhan B. omdat zijn arbeidscontract niet werd verlengd.

Mercedes: “Betrokkenen waren werknemers van onderaannemers”

Mercedes-Benz legde een schriftelijke verklaring af over de gebeurtenis en verklaarde dat de gedode werknemers en de werknemer die hen doodde geen werknemers van Mercedes waren, maar in dienst waren van een onderaannemer die hen diensten verleent.

“Het tragische nieuws dat vanmorgen uit Sindelfingen kwam, spijt ons zeer en raakt ons diep”, aldus het bedrijf.

Officier van justitie in Stuttgart: “Geen duidelijke informatie over of er sprake is van een politieke dimensie”

Foto: Ayhan Balki (44) en Özkan Karagözlü (44)

Evrensel heeft ook gesproken met de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Stuttgart, die zei dat de gebeurtenis in alle opzichten wordt onderzocht en dat een 53-jarige persoon in hechtenis is genomen.

De woordvoerder vertelde het dagblad dat er nog geen duidelijke informatie is of er een politieke dimensie aan de moorden zit. Het parket zal later een meer gedetailleerde mededeling doen.

In de afdeling van de fabriek waar de gebeurtenis plaatsvond, werd de productie volledig stilgelegd. De werknemers van de middagploeg werden naar hun huizen gestuurd.

Bron: Turkse media