De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor Turks muntgeld dat in Nederland in omloop is.

Het 1-lira muntstuk lijkt uiterlijk veel op de 2-euromunt, maar is omgerekend nét iets minder dan vijf eurocent waard. Bovendien is het hier geen wettig betaalmiddel, dus je kunt er weinig mee.

Reden voor de waarschuwing is een opvallende stijging van het aantal meldingen, aldus de centrale bank van Nederland. Bij De Nederlandsche Bank hebben zich meerdere Nederlanders gemeld die muntstukken van 1 Turkse lira in hun portemonnee aantroffen, in plaats van een 2-euromunt.

DNB heeft in het verleden vaker gewaarschuwd voor de gelijkenis van beide muntstukken, maar zag op basis van recente meldingen “reden om de waarschuwing nog eens te herhalen”, zo stelt een woordvoerder tegenover AD.nl.

Munten zijn vrijwel identiek

Om de gelijkenis tussen beide munten te onderstrepen, heeft De Nederlandsche Bank de afbeelding bovenaan dit artikel gedeeld.

Aan de linkerzijde zie je een muntstuk van 1 Turkse lira, geslagen in 2005. Qua omvang en kleur is deze praktisch identiek aan het muntstuk van 2 euro.

Daarover zegt DNB het volgende: “Ze zijn ongeveer even groot en hebben twee contrasterende kleuren: een gouden kern met zilveren rand.”

Aan de rechterzijde zie je óók een muntstuk van 1 Turkse lira, maar dan een later geslagen versie. Deze lijkt enigszins om de welbekende 1-euromunt, al zijn de verschillen tussen beide munten beter zichtbaar.

DNB waarschuwt expliciet voor de variant die erg lijkt op de 2-euromunt: kennelijk zijn daarvan in Nederland ineens opvallend veel exemplaren van in omloop gebracht.

Wie niet goed oplet, kan zomaar een muntstuk van 1 Turkse lira als wisselgeld ontvangen. Het is écht geld, dus van valsemunterij is geen sprake.

Probleem is alleen dat de munt geen geldig betaalmiddel is in de eurozone én dat de waarde van de munt omgerekend minder dan 5 cent bedraagt: volgens de huidige wisselkoers vertegenwoordigt één Turkse lira een waarde van EUR 0,0467.

Bron: Nederlandse media