Belgisch koppel neemt steen mee uit Turkije en wordt aangehouden voor "smokkel van archeologische artefacten"

Een koppel uit Antwerpen zit vast in Turkije omdat ze stenen mee wilden nemen naar België. Bekijk hier de beelden. 

Kim en Warre staken de drie stenen nietsvermoedend in hun koffer, maar dat mag niet zomaar.

Op de luchthaven werden ze opgepakt en Kim is nu aangehouden op verdenking van de smokkel van archeologische artefacten.

Einde vakantie, koffer gepakt en naar de luchthaven. Dat is hoe de meeste mensen een reis naar Turkije afsluiten.

Maar bij Kim en Warre uit Antwerpen draaide het afgelopen zaterdag anders uit.

Op de luchthaven leidde het voor hen onschuldige antwoord op een routinevraag tot een aantal slapeloze nachten.

“Bij de controle op de luchthaven werden we eruit gepikt”, vertelt Warre in een videogesprek aan onze redactie.

“Een vrouw kwam naar ons toe en vroeg of we zout of mineralen hadden meegenomen. Ik zei van niet, maar vertelde wel dat er een aantal stenen in onze koffer zaten. Die nemen we vaker mee als decoratie voor mijn aquarium.”

Voor ze het goed en wel beseften, werden Kim en Warre meegenomen naar een politiekantoor op de luchthaven.

“Daar hebben we een hele tijd moeten zitten. Ze hebben ons vragen gesteld, maar veel verstonden we er niet van. Uiteindelijk werden we overgebracht van het vliegveld naar het politiebureau, waar we ook een hele tijd gezeten hebben.”

“De volgende dag moest mijn vriendin het gaan uitleggen voor de rechter. Waarom Kim dat wel moest doen en ik niet, weet ik niet, maar ze mag het land niet meer verlaten. Ze is aangeklaagd voor de smokkel van drie archeologische stenen.”

Kim en Warre zitten vandaag nog steeds in Turkije en begrijpen nog altijd niet goed wat er gebeurd is.

“Wij hebben er nooit bij stilgestaan dat die stenen van een museum zouden zijn, zoals ze nu beweren. Sterker nog, wij hebben nooit een museum bezocht. We zijn enkel geland in Antalya, maar we zijn er eigenlijk niet geweest. Het is ook niet dat we een stuk tempel hebben meegenomen, het gaat om kleine stenen.”

Toch mag ook dat niet. Buitenlandse Zaken waarschuwt er zelfs expliciet voor op haar website.

“Het is ten strengste verboden antiquiteiten, mineralen of voorwerpen ter plaatse gevonden (stenen bijvoorbeeld), zelfs al vertonen deze geen enkele cultuurhistorische waarde, te exporteren. Zware sancties zijn hieraan verbonden”, staat er onder meer te lezen.

Maar niet iedereen is daarvan op de hoogte. Kim en Warre zijn zeker niet de enigen, blijkt uit reacties die ze via sociale media krijgen op hun verhaal.

“We zijn ook krantenartikels beginnen opzoeken en er zijn mensen met exact dezelfde verhalen. Zij hebben hier 4 tot 8 weken moeten verblijven, kregen een voorwaardelijke celstraf van 1 tot 5 jaar en een boete rond de 400 tot 600 euro.”

Kim zelf weet voorlopig nog niet wat haar mogelijk te wachten staat.

“Ze hebben enkel gezegd dat ik me elke maandag moet melden op het politiekantoor. Elke maandag, dus niet eenmalig. Ik moet ook een advocaat zoeken. Hoe duurder, hoe beter, zeggen ze hier.”

Voorlopig verblijft het koppel in een appartement in Antalya. Door hun verhaal te delen hopen ze anderen te waarschuwen en druk te zetten op hun eigen proces.

“We maken ons vooral zorgen over het financiële aspect en de zoektocht naar een juiste, correcte advocaat hier. We hopen dat ons verhaal veel wordt gedeeld en we financiële hulp krijgen.”

Bekijk hier de beelden.

Bron: Belgische media