Turken die in België wonen, kunnen dit jaar ook in de Trixxo Arena in Hasselt terecht om te stemmen voor de verkiezingen in Turkije.

In het verleden moesten de Limburgse Turken daarvoor naar Antwerpen rijden. In Hasselt kan er gestemd worden tussen 29 april en 1 mei.

Er worden zo’n 20.000 Turkse stemmers verwacht eind april in de Trixxo Arena in Hasselt. Die moeten, als ze willen stemmen voor de verkiezingen in Turkije, niet meer naar Antwerpen rijden. Stemmen kan op 29 en 30 april en 1 mei. De verkiezingen in Turkije zelf zijn op 14 mei.

De stad Hasselt is niet bevoegd om evenementen in de Trixxo-arena goed te keuren maar moet er wel voor waken dat de veiligheid niet in het gedrang komt. Volgens een risico-analyse van de stad gaat dat niet het geval zijn.

Erdogan in Grenslandhallen in 2009

In 2009 was de Turkse premier Erdogan nog zelf in de toenmalige Grenslandhallen aanwezig. Hij was in die periode in Belgïe te gast in het kader van onderhandelingen over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Volgens vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Limburg kwam Erdogan zijn kiezers in Hasselt bedanken. 10.000 geïnteresseerden uit België, Nederland en Duitsland daagden op. Er waren geen incidenten.

Bron: Belgische media