Faruk Fatih Özer, door Albanië uitgeleverd nadat hij was opgepakt voor oplichting van beleggers op zijn cryptocurrency-platform Thodex, is op 23 april in Turkije gearresteerd.

“Ik ben geen oplichter. Ik heb niemand opgelicht”, zei Özer in zijn verklaring op het politiebureau.

Turkije vaardigde in april 2021 een internationaal arrestatiebevel uit voor de voortvluchtige zakenman nadat hij op de vlucht was geslagen met naar verluidt 20 miljoen dollar aan tegoeden van beleggers.

In de 268 pagina’s tellende aanklacht van de Anatolische hoofdofficier van justitie in Istanbul worden 21 verdachten beschuldigd van “het oprichten en beheren van een organisatie met als doel het plegen van een misdrijf”, “fraude door het gebruik van informatiesystemen, banken of kredietinstellingen als instrument” en “fraude van bedrijfsleiders en beheerders van coöperaties en het witwassen van vermogenswaarden die het gevolg zijn van een misdrijf”.

Özer werd door de dienstdoende vrederechter gearresteerd en naar de gevangenis gestuurd, omdat voor elk van de 21 verdachten een straf van 40,564 jaar wordt geëist.

Hij werd in augustus vorig jaar in Albanië opgepakt. Een rechtbank heeft zijn uitlevering aan Turkije bevolen en beslist dat ook het bewijsmateriaal dat bij de arrestatie van Özer werd verzameld, aan de Turkse autoriteiten moet worden overgedragen. Na goedkeuring door het Hooggerechtshof werd hij eind april aan Turkije uitgeleverd.

De in Istanbul gevestigde beurs Thodex lanceerde agressieve campagnes om investeerders te lokken. Eerst beloofde de beurs luxe auto’s te verdelen via een flitsende reclamecampagne met bekende Turkse modellen.

Maar de beurs schortte in april 2021 de handel op na het plaatsen van een verdacht bericht waarin stond dat de beurs vijf dagen nodig had om een niet nader genoemde externe investering af te handelen.

Özer zei in zijn verklaring aan het openbaar ministerie dat hij tijdens de hoorzitting op 12 juni zal uitleggen waarom hij naar het buitenland ging terwijl het bedrijf zijn activiteiten voortzet.

In de afgelopen jaren heeft de cryptosector geprofiteerd van een enorme infusie van geld als gevolg van het gemakkelijke geldbeleid van ’s werelds grootste centrale banken.

De ongebreidelde inflatie heeft echter overal ter wereld geleid tot een strenger monetair beleid, waardoor de sector ineenstortte. Bitcoin heeft meer dan de helft van zijn waarde verloren sinds het begin van het jaar.

Bron: Hürriyet