Het Turkse Ministerie van Defensie kondigde op 3 juni aan dat het een commando bataljon zal sturen naar het noorden van Kosovo in antwoord op een NAVO verzoek voor troepen om te helpen gewelddadige onrust de kop in te drukken.

Het verzoek kwam van NAVO’s Joint Force Command Napels, zei het ministerie in een persverklaring op haar officiële Twitter-account, en het bataljon zal zich als reserve-eenheid aansluiten bij de vredesmissie van de alliantie in de regio, bekend als KFOR.

Een ambtenaar van het ministerie van Defensie zei dat ongeveer 500 Turkse troepen naar Kosovo zouden gaan.

De NAVO kondigde op 30 mei aan 700 troepen te sturen om de troepenmacht in het gebied te versterken. KFOR bestaat momenteel uit bijna 3.800 troepen, waaronder ongeveer 350 uit Turkije.

Bij gewelddadige botsingen met etnische Serviërs op 29 mei raakten 30 internationale soldaten – 11 Italianen en 19 Hongaren – gewond, inclusief breuken en brandwonden door geïmproviseerde explosieve brandbommen.

De botsingen kwamen voort uit een confrontatie die zich eerder had ontvouwd nadat etnisch-Albanese functionarissen, die waren gekozen in stemmen die overwegend door Serviërs werden geboycot, gemeentelijke gebouwen binnengingen om hun ambt te aanvaarden en werden tegengehouden door Serviërs.

“We dringen aan op terughoudendheid en dialoog om deze ontwikkelingen in het noorden van Kosovo, die de regionale veiligheid en stabiliteit in gevaar brengen, op te lossen”, luidde de Turkse verklaring.

Bron: Hürriyet