Israëlisch echtpaar in Turkije gearresteerd vanwege foto van Erdogans huis

Ze zouden dinsdag terugkeren, maar zijn plotseling verdwenen’, zegt een familielid; het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie te onderzoeken.

Twee Israëli’s die deze week in Turkije werden gearresteerd, werden naar verluidt opgepakt nadat ze een foto hadden genomen van het huis van president Recep Tayyip Erdogan.

Het echtpaar, in de 40 uit Centraal-Israël, reisde naar Turkije om een verjaardag te vieren.

Ze keerden dinsdag niet terug naar Israël zoals gepland, wat familieleden alarmeerde die geen contact met hen konden opnemen, meldde de media donderdag.

Ze hebben sindsdien ontdekt dat het echtpaar werd gearresteerd nadat de vrouw het huis van Erdogan filmde, waarschijnlijk niet wetende dat het illegaal was, en de foto in een familie WhatsApp-groep stuurde met het bijschrift: “Zo’n mooi huis.”

“Mijn zus is niet verbonden met een spionagedienst,” voegde ze eraan toe, verwijzend naar een Turks rapport vorige maand waarin werd gezegd dat 15 mannen die zouden spioneren voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad door de autoriteiten waren gearresteerd.

“We hopen echt dat ze haar zo snel mogelijk vrijlaten,” zei de zus.

“Er is ons gevraagd niet te praten en het incident te bagatelliseren. We waren er zeker van dat ze hen snel zouden vrijlaten, maar nu kunnen we niet zwijgen. We maken ons zorgen om mijn zus en zwager.”

Het rapport vermeldde niet of het huis dat het echtpaar filmde Erdogans officiële presidentiële paleis was of een onlangs onthuld extravagant zomerpaleis, dat wijdverspreide woede opwekte te midden van de financiële crisis in het land.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat het op de hoogte is van de situatie en er werk van maakt, maar heeft geen verdere details gegeven.

Een familielid vertelde de publieke omroep Kan dat “geen enkele Israëlische functionaris contact met ons heeft opgenomen, dus we weten niet zeker wat er is gebeurd”.

“We hebben nog steeds geen bevestiging. De Turken willen er eerst zeker van zijn dat het geen spionnen zijn, maar ze zijn volkomen onschuldig,” zei ze.

“Ze hebben een 5-jarige autistische zoon op het spectrum, en hij bleef in Israël.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de zaak bekend is en wordt behandeld.

Bron: Israëlische media