Eerste stap gezet voor terugkeer van Syrische vluchtelingen

Op 24 mei is in de wijk Jarabulus in Aleppo de fundering gelegd voor 5.000 woningen in het kader van een project van de Turkse regering in terreurvrije zones in Syrië voor de terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun vaderland.

In de eerste fase zijn negen huisvestingsprojecten van start gegaan: Vijf in het gebied van operatie Eufraatschild en vier in het gebied van operatie Vredeslente.

In dit kader zullen permanente woningen worden gebouwd in de regio’s Jarablus, El Bab en Tel Abyad in Noord-Syrië.

De bouw van 240.000 woningen voor in totaal 240.000 gezinnen maakt deel uit van het plan voor de vrijwillige terugkeer van 1 miljoen Syriërs.

Terwijl in de regio Jarabulus de fundering van 5.000 flats reeds is gelegd, zal het huizenproject ook verschillende faciliteiten omvatten zoals een moskee, een bazaar, een basisschool, een middelbare school en een gezondheidscentrum.

Er zullen ook infrastructuurwerken worden uitgevoerd, zoals asfaltwegen, open ruimtes, tuinen, elektriciteitsnetwerken en watertanks.

In het kader van het plan “Vrijwillige, veilige en waardige terugkeer” dat wordt uitgevoerd door het voorzitterschap voor nood- en rampenbeheer van Türkiye (AFAD) en het directoraat migratiebeheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken, worden ook projecten uitgevoerd voor de tewerkstelling van Syriërs.

Turkije gaat Syriërs repatriëren met door Qatar gesteund huisvestingsproject

Ongeveer 2.900 fabrieken in enkele van de van terrorisme ontdane Syrische gebieden zijn door lokale ondernemers in gebruik genomen.

Het is de bedoeling 100.000 banen te scheppen met de oprichting van 2.857 productiefaciliteiten zoals voor schoenen, textiel, meubilair, landbouwproducten, ijzergieten, verpakking, olijfolie, zeep en ambachtelijke tassen.

Daarnaast zijn voor de regio ook verscheidene landbouwinitiatieven, zoals irrigatieprojecten, bijenteelt, ondersteuning van de veestapel en de teelt van peulvruchten en groenten, opgezet om bij te dragen tot de ontwikkeling van de landbouw op bestaande landbouwgronden en aldus de werkgelegenheid te vergroten.

Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu deelde mee dat momenteel meer dan 3,3 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije verblijven, en dat ongeveer 554.000 van hen vrijwillig naar hun land zijn teruggekeerd.

Hij verklaarde ook dat zonder grensoverschrijdende operaties het aantal Syrische vluchtelingen in het land meer dan 9 miljoen had kunnen bedragen.

In één-op-één gesprekken met Syriërs stelde het ministerie vast dat 70 procent van deze mensen aangaf terug te willen keren naar hun land als aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, merkte Soylu op.

“Syriërs willen terugkeren naar hun land als de conflicten voorbij zijn, hun veiligheid is gewaarborgd en in hun huisvesting en humanitaire behoeften is voorzien,” zei hij.

Het project in de regio zal in tweeënhalf tot drie jaar worden voltooid, terwijl de kosten van het project worden gedekt door het Qatar Development Fund, voegde hij eraan toe.

Ondertussen zei minister van Defensie Hulusi Akar dat in de afgelopen vijf jaar ongeveer 3,3 miljoen illegale migranten niet via de Turkse grenzen zijn binnengekomen dankzij de maatregelen van het leger aan de grenzen van het land.

Bron: Hürriyet