President Recep Tayyip Erdoğan heeft gezegd dat het verkiezingsproces in Turkije een krachtig antwoord is op sommige westerse groeperingen die beweren dat in Turkije een dictatuur heerst.

“Het verkiezingsproces dat ons land doormaakt, heeft ons inzicht gegeven in talloze waarheden. We hebben niet alleen de kracht van de Turkse democratie gezien bij de stembusgang op 14 mei,” twitterde Erdoğan op 25 mei.

“Wat waren dat dan? Het waren lasterpraatjes over ‘dictatuur’ tegen Turkije,” zei hij.

Dat waren “lastercampagnes” uitgevoerd door degenen die in hun eigen land niet eens de helft van het electoraat naar de stembus konden krijgen, benadrukte hij.

“Het waren verraderlijke psychologische operaties die in de internationale pers over ons werden uitgevoerd. Het waren de leugens en hoaxen die de oppositie herhaalde,” verklaarde Erdoğan.

Met de wil die zich in de nacht van 14 mei in de stembus manifesteerde, heeft Turkije dit alles tenietgedaan, aldus Erdoğan, die eraan toevoegde: “We hebben laten zien dat de beweringen over de dictatuur pure onzin zijn.”

Wil van Turkse natie

De peilingen hebben aangetoond dat de wil van de Turkse natie niet kan worden geketend, zei hij en voegde eraan toe: “Wij hebben aangetoond dat verkiezingen niet kunnen worden gewonnen met leugens, laster en angstpolitiek. We hebben laten zien dat het onmogelijk is om met haatdragende taal in de harten van het volk te komen. We hebben laten zien dat het niet mogelijk is om met separatisten en FETÖ-leden in zee te gaan voor politiek gewin.”

De peilingen toonden de hele wereld opnieuw het volwassen niveau van de democratie in Turkije in de afgelopen 21 jaar en de vooruitziende blik van de natie, benadrukte Erdoğan.

“We hebben dit samen met 85 miljoen mensen bereikt, ongeacht op welke politieke partij ze hebben gestemd. Hopelijk zullen we na 28 mei al deze prestaties van ons land samen veel verder dragen,” voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet