Foto: Een toeriste geniet van het zicht in Antalya, Turkije

Een rechtbank heeft de eigenaar van een visumadviesbureau en zijn vrouw veroordeeld tot in totaal 90 jaar gevangenisstraf voor het oplichten van buitenlanders door het imiteren van de officiële website van de hoogste migratie-instantie.

De eigenaar van het bedrijf, Sinan G., en zijn vrouw, Pınar G., maakten meerdere valse websites die leken op de officiële site van het Directoraat Migratiemanagement van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en gebruikten de emblemen van dat directoraat.

Buitenlanders die in het land wonen logden onbewust in op de valse websites om een afspraak aan te vragen om hun verblijfs- en werkvergunning te verlengen en deelden persoonlijke informatie zoals identiteitsbewijzen en paspoorten.

Medewerkers van het bedrijf belden de slachtoffers later op met de mededeling dat er afspraken voor hen waren gemaakt, maar dat voor de goedkeuring binnen korte tijd een bedrag moest worden betaald.

De slachtoffers stortten de gevraagde vergoedingen op verstrekte bankrekeningen. Toen ze naar de kantoren van het directoraat gingen op hun zogenaamde aanstellingsdata, ontdekten ze dat de gestorte rekeningen niets te maken hadden met de migratie-instantie.

Talrijke slachtoffers van verschillende nationaliteiten dienden een strafklacht in bij het hoofdofficier van justitie in Ankara.

De rechtbank veroordeelde Sinan G. en Pınar G. tot in totaal 90 jaar gevangenisstraf voor “zware fraude”.

De rechtbank veroordeelde zes andere verdachten elk tot drie jaar en negen maanden.

Bron: Hurriyet